NORR OM BEIRUT

Feb 10th, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till Norr om BeirutAv Anna Tell
Wahlström & Widstrand, 2021
ISBN 978-91-46-23650-4, inbunden, 392 sidor

Jag har läst Anna Tells två tidigare deckare/thrillers med förhandlaren Amanda Lund i huvudrollen. Redan i debuten, Fyra dagar i Kabul, kändes det att här är en författare som verkligen vet vad hon skriver om. Känslan fanns kvar i Med ont fördrivas, och den är fortsatt tydlig i denna.

Det är två skeenden som parallellkörs i större delen av boken, dels polisens utredning, dels en kvinna som flyr från Afghanistan, med arm- och benprotes, till Sverige, och som på vägen får ta hand om två barn när deras mot dör. Bara den delen är obehagligt realistisk; flyktinglivet är svårt, det tar lång tid och farorna och döden är ständigt nära.

Polisen, förhandlaren, Amanda Lund kallas till Västerbron för att försöka få en man att inte ta livet av sig, Men det lyckas inte, men han förklarar att han måste göra detta för sina barns skull.

Så dyker det upp fler dödsfall och försvinnanden, och alla tycks ha fått en hälsning via en blomleverans. Och de visar sig ha något gemensamt i det förflutna.

Beirut? Där finns ytterligare en med något gemensamt, och Amanda reser dit för att fråga vad detta kan handla om och för att varna honom att han kan bli nästa offer. Det blir han, och Amanda är nära att bli ett också.

Författaren är poliskommissarie med förflutet i försvaret, och hon kan både polisutredning och miljöer. Upplösningen är både oväntad och självklar. Väntar på nästa bok om Amanda.

LEIF-RUNE STRANDELL

Som jag har skrivit förut, det har kommit ovanligt många internationella thrillers i början på detta år. Det här är den bästa jag läst av dem. Det förekommer kvinnliga huvudpersoner i en del av dem, så även här. Vi får återse förhandlaren Amanda Lind för tredje gången.

De internationella kopplingarna denna gång leder till Afghanistan och Libanon. Mycket av boken tilldrar sig ändå i Sverige.

Det är en spännande och fantasirik historia Anna Tell har konstruerat. Den berättas tämligen långsamt, vilket tilltalar mig. Men visst finns här actionavsnitt och våldsamma scener.

Amanda rycker ut till Västerbron där en man hotar att ta sitt liv. Hon misslyckas med uppdraget att rädda honom. När polisen forskar vidare uppdagas det att hans två barn har varit tillfälligt kidnappade något tidigare. Men det har aldrig polisanmälts. Vidare undersökningar leder utomlands.

Parallellt får läsaren följa en afghansk kvinna och hennes barn på flykt till Europa. Dessa avsnitt är inkännande och gripande beskrivna.

Intrigen har många trådar, och det tar tid för polisen att reda ut begreppen. Fler personer dör under misstänkta förhållanden. Här brister trovärdigheten något.

Även om läsarna nu har lärt känna Amanda Lind kan man önska sig lite mer kött på benen när det gäller karaktärsbeskrivningarna. Avseende miljön är Beirut och Libanon målande gestaltat.

Jag tvekar inte att utnämna denna bok till författarens bästa. Samtidigt undrar jag vart i världen Amanda Lind nu är på väg.

NISSE SCHERMAN

Anna Tell

Anna Tell. Foto Fredrik Hjerling

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22