NORDISKA VÄSEN

Oct 1st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till Nordiska väsenAv Johan Egerkrans
B Wahlströms 2013
ISBN 978-91-32-16143-8, 128 sid

Som barn hade jag äldre släktingar som berövade mig nattsömnen genom att berätta om de oftast farliga och för det mesta osynliga varelser som fanns runt omkring oss människor. Inte ens tomten var snäll om han inte mutades med mat. Om man inte skötte sig och hedrade mor och far kunde trollen rulla undan stenen från sin underjordiska bostad, snika in och föra in det olydiga barnet i underjorden. Kanske lämnades en annan unge i utbyte – en bortbyting.

På vintern när mörkret hastigt lade sig och den unge pojken – jag – skidade hem från att ha läst serietidningar hos någon kompis och ett blekt månljus flödade över snöklädda enbuskar såg man dessa skrômt överallt och fick extra bråttom hem.

Johan EgerkransI söndagsskolan, där man lade sin slant i en sparbössa som föreställde en svart man som bockade och tackade för gåvan, fick alla veta att man blev en mycket sämre människa om man läste dessa hemska serietidningar. Däremot blev man upplyft av att lyssna till de hemskaste berättelser ur Gamla Testamentet. Det var psykologi det.

Det dröjde tills jag gått ett par år i skolan innan jag började ana att allt som berättades inte var alldeles sant. Skrönorna var till för att barnen skulle lära sig lyda föräldrar, överhet och Gud, inte alltid i den ordningen.

Nordiska väsen fick mig att minnas dessa förgångna tider. Alla de varelser som gammelmormor berättade om finns med i denna förtjusande bok, inte alltid under de namn som jag fick lära mig. De heter olika beroende på i vilken landsända eller vilket land man hittar dem, men en sak har de gemensamt: de har alla sitt ursprung på landsbygden.

Johan Egerkrans, folklivsforskare, författare och illustratör, har åstadkommit ett slags encyklopedi över en mängd gamla folkväsen; oknytt, troll, älvor, jättar, bergfruar (i mitt Hälsingland bodde den rikaste av alla dessa i berget Blaxås) och strömkarlar. Det här är en bok man blir glad av att läsa och inte minst av att betrakta Egerkrans alla bilder som ger fantasin luft under vingarna. Här är tomten en sur liten gubbe, långt ifrån Jenny Nyströms julkort och den tyske farbror som kommer med klappar till de snälla barnen.

Men det är ingen barnbok, men en mycket vacker och genomarbetad bok. Språket är långt ifrån det som förekommer i moderna utgåvor för dagens småttingar. Det här är mysrys för äldre, till och med för sådana som aldrig upplevt landsbygden som den var förr men vill veta vad det berättades om under tjärbloss eller fotogenlampor i svenska lantkök innan det var dags att krypa ner under fällen och kanske drömma mardrömmar och få extra rysningar när en vindpust får rutan att skallra.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22