NORDISKA GUDASAGOR

May 30th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till Nordiska gudasagorAv Katarina Harrison Lindbergh
Historiska media, 2021
ISBN 978-91-7789-647-0, inbunden, 167 sidor

I det högre allmänna läroverk där jag tog studenten var det förstås nödvändigt att lära sig lite rudimentärt om de nordiska gudasagorna, men något utdrag ur Eddan. Och som korsordslösare stöter man ständigt på Ran, Odens korpar och de flesta asagudarna. Men med den här boken har allt blivit mycket klarare.

Nu är det ingen lätt moderniserad version av de ursprungliga texterna. Författaren har i stället skapat en modern fantasyberättelse som, hoppas hon, förlaget och jag ska tilltala nutidsmänniskan.

Innehållet är väl egentligen inte barntillåtet, mycket våld, men sagotonen gör det mer lättsmält.

Nu fick jag lite mer ordning på de många olika delar av sagorna som jag hört och läst om tidigare. Men att Loke var så transsexuell att han födde två barn, som det blev mycket problem med, visste jag inte.

En lättläst, upplysande och rolig bok om något som borde finnas med i allmänbildningen, och som definitivt visar att gudar inte är särskilt annorlunda än människor.

LEIF-RUNE STRANDELL

Katarina Harrison Lindberg

Katarina Harrison Lindberg. Foto Karolina Rosenqvist

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22