NÖDÅRET

Dec 27th, 2015 | By | Category: 2015-12 dec, Recension

Omslag till NödåretAv Aki Ollikainen
Nälkävuosi, 2012
Översatt av Ann-Christine Relander
Lind & Co, 2015
ISBN 978-91-7461-499-2, 144 sidor

Det har inte förflutit särskilt många mansåldrar sedan den stora svälten drabbade Finland åren 1867–68. Ollikainens ganska korta debutroman handlar om hur brist på mat förvandlar människor (inte alla) från inkännande varelser till jägare och samlare med långt till empatin. Hungersnöden innebär inte enbart svält utan detta år rådde också ett väder som förtrycker de människor i den familj som i yrande snö lämnar den döde fadern och decimeras under sin flykt mot Sankt Petersburg, en plats där man tror att det fortfarande finns hopp för överlevnad.

Det är alltså en bok om mänskligt elände där hoppet om ett mirakel alltid glimmar förbi. Ollikainens historia bottnar i fakta men har blivit en litteraturupplevelse av ett slag som inte är obekant i tidigare finsk litteratur. Redan bonden Paavo blandade bark i brödet. Men han hade en stolthet som de flesta av gestalterna i Nödåret saknar. De som driver på vägarna i hopp om att träffa någon som kan ge dem en tallrik tunn välling får veta att de är tjuvar, skarn och horor som inte har mycket mer än svältdöden att vänta sig.

Personerna, vare sig det är ståndspersoner, fattigläkare eller torpare på väg någonstans, är beskrivna som människor man kan tro på. Här finns flera perspektiv – det lilla utan framtidstro som ställs mot det stora som innefattar nationsbygge och tankar på hur en god framtid kan te sig.

Ollikainen bemästrar sitt bygge både i form och dramaturgi. De hungrande människorna upplever likartade, dystra dagar och nätter men läsaren, jag, uppfattar trots det inte berättelsen som enbart monoton. Den finska sisun finns hos de utmärglade gestalterna och slutkapitlet ger den ljusstrimma som behövs för att man ska kunna lägga ifrån sig boken med en suck av lättnad.

KJELL E. GENBERG

Aki Ollikainen

Aki Ollikainen. Foto Laura Malmivaara

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22