NOBELS TESTAMENTE

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Liza Marklund
Pirat 2006

I denna, Marklunds sjätte bok om sin hjältinna, har Annika Bengtzon – som blev förmögen i förra boken Den röda vargen – flyttat till det rika Djursholm, men trots att hon nu kan rulla sig i pengar är hon lika mycket arbetsnarkoman som tidigare. Fast hon får inte slita häcken av sig, som hon önskar, eftersom Kvällspressens chefredaktör har satt henne på ”fel” plats i tidningshuset.

Annika får gå på Nobelfesten och i Gyllene salens dansvimmel blir hon vittne till hur en människa i aftonklänning drar fram ett vapen och skjuter ihjäl Nobelkommitténs ordförande. Nu vill hon dra järnet men maken sätter sig på tvären och när grälen sätter igång kommer Marklund till sin rätt. Hon hittar tonfall och ordval på ett sätt som får en att tro att det var hon som uppfann konsten att bråka. Och hela tiden har hon jobbiga barn snurrade omkring.

Man kan ha åsikter om författarens mordmetoder, men hon är beläst och grävandet efter ledtrådar, som hela tiden tycks rikta sig mot gamle mecenaten och uppfinnaren Alfred Nobel, gör att hon får ihop en intrikat och mycket läsvärd historia.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22