NO MAN’S NIGHTINGALE

Apr 25th, 2014 | By | Category: 2014-04 apr, Recension

Omslag till No Man's NightinggaleAv Ruth Rendell
Arrow Books 2014
ISBN 9788-0-09-958586-2, 343 sidor

Inspector Wexford är pensionerad men lockas tillbaka till sitt gamla yrke, får följa en utredning och lämna kommentarer och synpunkter. Han har svårt att förlika sig med de ändringar som införts sedan han slutade. Burden har t.ex. möblerat om i arbetsrummet. Han har också infört en gemensam genomgång av alla fakta i de aktuella utredningarna, något som inte alls passar Wexford. Han undviker dock nogsamt att säga något.

Ruth RendellI den aktuella boken har församlingens nya kvinnliga kyrkoherde blivit mördad. Hon var färgad, valde prästyrket sent och är ensamstående mor till en tonårsflicka.Konservativa församlingsbor ogillar detta. Var finns mördaren? I hennes förflutna? Bland församlingsmedlemmarna?

Utredningen går trögt, men boken räddas av Wexfords gammelmansfunderingar kring förr och nu, och de roliga kommentarer han gör om detta. Rendell har fört in en städerska i handlingen, Maxine, som pratar oavbrutet, från hon kommer tills hon går, lyckas överrösta
dammsugaren. I sina monologer låter hon som en modern Mrs Malaprop, älskar att använda fina ord, som hon ofta misshandlar. Anonym blir Anominal, Anecdote blir Anecment. Jag undrar över polisen Barry Vine. Är han möjligen släkt med författarinnan Barbara Vine?

Intrigen är inte av toppklass, men jag hade omåttligt roligt under läsningen.

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22