NITTON STIEG TRENTER

Oct 6th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Garlig fåfänga19 av Stieg Trenters böcker återutgivna av Telegram förlag
Finns som Book on demand och e-böcker

Stieg Trenter (1914–1967) föddes som Stig Johansson men tog namnet Stieg Trenter efter att först ha använt det som pseudonym, idén fick han från E. C. Bentleys deckarklassiker Trents sista fall.  Läs mer om honom på förlagets Trenter-webb: http://stiegtrenter.com/.

Stieg Trenters böcker är nostalgisk läsning för den som tjusas av Stockholm och tidsandan som rådde i Sverige under 1940- och 1950-talen. De är vardagshistoriska dokument som i förbifarten berättar om små detaljer och större samhällsförändringar
. Stieg Trenter hann inte färdigställa den sista boken Rosenkavaljeren, det gjorde hans hustru Ulla Trenter, även hon författare.

Varje bok i samlingen föregås av presentation av Stieg Trenters gärning. Om vilka som utgjort förebilder för hans persongalleri och om kända Stockholmsmord och platserna för dessa.

Ett mord under femtiotalet var en stor medial händelse. Rubriker i fetstil. Uppföljande artiklar under polisutredningarnas gång. Även en medioker inbrottstjuv som Tumba-Tarzan skapade feta rubriker när han jagades av polis efter att ha rymt från ett fängelse.

Stieg Trenter kunde forma spänning med sina ord. Vilket dock skedde i mindre partier i hans böcker. Den större delen av innehållet är långtradiga samtal och skeenden. Formuleringarna är gammaldags till och med i ögonen på en +70 recensent. Det framkommer tydligast i dialogerna. Inte bara för personer födda 1960 och senare måste det ideliga titulerande som förekommer vara främmande. De minner om femtiotalets filmer med klämkäcka Sickan Carlsson.

Även detaljer i miljöbeskrivningarna, till exempel tresiffriga telefonnummer och telefonister som kopplar samtal. Olika ringsignaler för lokala och rikssamtal är främmande för nutidens läsare. Dock var hans miljöbeskrivningar lockande för lokalbefolkningen och Stockholm-wannabes.

Människor från landsorten som strävade efter att få jobb, lägenhet och Stockholmsdialekt. Trenters små inklämda beskrivningar av personer och miljö är alltid välplacerade.

Den tidens nedlåtande och beskyddande behandling av och syn på kvinnor är idag frånstötande.

Det vimlar av gatunamn, maträtter, sprit och vin. Vem bryr sig om gator i en stad man inte känner. Är maträtter och sprit kanske ett snobberi, en vilja att visa vad man kan. Recept förekommer inte.

Romanerna är skrivna för nästan en mansålder sen och är givetvis otidsenliga. De kan dock ha ett nostalgiskt intresse. Kanske ett historiskt intresse för den tidens författande och svenskt bästsäljande böcker.

Stieg Trenter var en bästsäljande författare. Men, var han en genombrottsman som påstås på vissa håll, en av de stora som påstås ha fört ut den svenska deckarroman internationellt?

Han började skriva deckarföljetonger i Allers vilka gavs ut av Bonniers. Gemensamt är att hans romaner håller veckotidningsstandard. De innehåller inget farligt, inget hemskt, inget som kan oroa läsaren.

Upplever de som läst böckerna när de var nyutgivna nostalgi? Tveksamt. Skulle de slå i dag? Knappast. Kanske har de ett visst litteraturhistorisk värde. Likt dagens spänningsförfattare skrev Stig Trenter en mängd versioner av en och samma bok. Var han först med detta? Knappast.

En e-bok kan ha ett näst intill evigt liv. Att ge ut Trenters böcker i digital form kan vara ett sätt att ge dem detta liv. Det kan också vara att försöka suga ut de sista sekinerna ur en författares arbete.

Den här recensenten läste Stieg Trenter med förtjusning på den tiden det begav sig. Den tjusningen har inte överlevt. Vi lever i en föränderlig värld.

SUNE E OLSSON

Här en lista över böckerna med kort innehållsbeskrivning:
•    FARLIG FÅFÄNGA
ISBN 978-91-7423-307-9
Utgiven 1944
Ett sönderskuret porträtt på en utställning. En konstnär som slår igenom på sitt första vernissage och får översvallande god kritik. En middag för de närmaste. Ett fall. En krossad kropp. Mord eller olyckshändelse? En tät inledning.

•    SOM MAN ROPAR
ISBN 978-91-7423-315-5
Utgiven 1944
Handlingen utspelar sig under andra världskriget efter tyskarnas ockupation av Norge. En redaktionssekreterare får sin semester flyttad till en tidpunkt han är utan pengar. En god vän lånar honom sin sommarstuga som ligger långt från allfarväg. Utan egen förskyllan blir han indragen i en kamp mellan norska frihetskämpar och Gestapoagenter.  Harry Friberg förekommer inte i boken.
Boken är filmad och finns att se bland annat på Youtube.

•    LYSANDE LANDNING
ISBN 978-91-7423-319-3
Utgiven 1946
Harry Friberg får i uppdrag att fotografera Förenade Flygs nyförvärvade Percival Gull. Under en uppvisningsflygning över Lilla Värtan fotograferar Harry Friberg från firmans motorbåt. Harry Friberg blir bjuden  en festmåltid med säsongens läckerheter som firmamedlemmarna med fruar har beställt i en närbelägen restaurang för att fira firmans ettårsdag. Företagets chef får ett telefonsamtal om att hans sjuka mor har blivit hastigt sämre och ger sig upprörd iväg.

Sent på natten kommer två telefonbud: först att flygföretagets chef har kört av vägen i en enslig kurva och därefter att en Junker som ägs av företaget har störtat utanför Landfjärden på Södertörn. Flygplanskraschen berodde på att någon saboterat vänstra framdäcket. Junkern med dess döde pilot bärgas ett par veckor senare. Firmans kontorist som farit på semestersegling den ödesdigra kvällen mördas på bryggan vid återkomsten. Tydligen visste hon något som till varje pris måste döljas.

•    TRAGISKT TELEGRAM
ISBN 978-91-7423-321-6
Utgiven 1947
Två italienska systrar gifte sig i början av 1920-talet med varsin svensk skeppsredarson. De är nu båda änkor delar en våning och en toppmoderna sommarstugan på Värmdön.

Stämningen vid ena systerns födelsedag är ansträngd och blir inte bättre av ett mystiskt telegram. Ett telefonsamtalet strax därpå får födelsedagsbarnet att skicka iväg gästerna. Under en improviserad vickning för den yngre generationen tar någon livet av den ena systern på ett raffinerat sätt.

Det finns inga ledtrådar, ingen har anat sig till tragedin, och dödsorsaken är omöjlig att fastställa. Polisen står inför ett fullständigt obegripligt fall av “naturlig död”. Det kunde ha blivit det perfekta brottet, om inte om inte Harry Friberg hade varit med på festen. Tillsammans med kriminalchefen Vesper Johnson börjar han jakten på mördaren. Den för dem genom halva Europa och tar först slut nere på italienska Rivieran, där mysteriet får sin mycket överraskande förklaring.

•    ELD I HÅG
ISBN 978-91-7423-323-0
Utgiven 1949
Mordbrand, mord, kärleksbekymmer och testamenten är ingredienserna i detta fall för Harry Friberg. Serien av händelser sträcker sig från Stockholm till Göteborg.

Harry Friberg far  till Göteborg på fotouppdrag. Där inträffar ett mordbrandsförsök och en stor brand i Basaren vid Kungstorget, anlagd för att skyla över ett mord. När polisen slutligen har funnit en skyldig, skjuter mördaren sig.

•    LEK, LILLA LOUISE
ISBN 978-91-7423-325-4
Utgiven 1950
Titeln anspelar på giljotinen som kallades för la Louisette. Bokens första mord är en halshuggning med fallbila. En antik giljotinen dyker upp under handlingens gång. Kvinnan som kallas Lilla Louise håller just på att stampa sönder den vid Harry Fribergs första besök i hennes bostad. Ytterligare en giljotin uppträder i bokens inledning, då Harry Friberg och Ture Vikbo upplever några underligheter ute vid ett sommartorp. En giljotinliknande anordning som påstås vara en vedklyvare är under konstruktion i en lada tillhörande ett öde granntorpet.

•    RISTAT I STEN
ISBN 978-91-7423-327-8
Utgiven 1952
Någon smyger i farstun utanför Harry Fribergs fotoateljé på sista dagen före ateljéns semesterstängning. En man skuggar honom genom Norrmalm till garaget där Fribergs bil står parkerad. Harry Friberg lyckas vända på situationen och skugga den taxi som hans förföljare sitter i. På Lidingö blir både mannen och Harry Friberg blir vittnen till ett häftigt äktenskapsgräl som de hör genom ett öppet villafönster. Nästa morgon blir Harry uppringd av den okände som vill avtala ett sammanträffande mellan fyra ögon. De hinner dock inte så långt innan den okände i andra änden av tråden blir skjuten. Vid obduktionen visar det sig att han har svalt en papperslapp med några ovanliga symboler från en hällristning.

•    ALDRIG NÄCKEN
ISBN 978-91-7423-243-1
Utgiven 1953
Berättelsen utspelar sig i trakterna av Valdemarsvik i Östergötland. Eva Grimm är hembjuden till Doris sommarbostad utanför Valdemarsvik. Väninnan har äktenskapliga problem i ett döende äktenskap med en synnerligen svartsjuk man.

Mystiska händelser sker i grannskapet. Två uppmärksammade mord. Ett virrvarr av lösa trådar som i slutändan fogas samman av Harry Friberg.
Trots mord och spöklika förhållanden måste boken jämfört med dagens spänningsromaner  anses som snäll. En bok som inte stör. Inte skapar oro. En berättelse som skulle platsa i en veckotidning.

•    FLICKAN SOM SNAVADE PÅ GULDET OCH ANDRA DETEKTIVBERÄTTELSER
ISBN 978-91-7423-342-1
Utgiven 1952
Novellsamling. Noveller utan Harry Friberg och Vesper Johnsson.
1. Spökjakt med hund
En konstapel åker med sin hund Roy till Stenmora. Hos en bagare spökar det sedan länge. Hela familjen inklusive gesäller och pigor håller på att bli nervvrak av bultningar, spökljus och vandalisering av bageriet. Bagaren hade blivit utesluten ur en religiös sekt sen han gjort sin hushållerska med barn. Han erkände att “han avlat sitt barn i hor”. Detta hände i slutet av 20-talet.
2. Spår i nysnö
En kassör vid ett större importföretag anklagas för förskingring. Själv hävdar han att han blivit nedslagen och rånad fast han inte minns hur. Hans fru vänder sig till häradshövdingen för att bevisa att han är oskyldig. På kontoret jobbar Eva Green. Hon fascineras av historien, tror på Sundhs oskuld och lyckas utreda vad som hänt.
3. Sista tåget från Paddington
Fyra karlar berättar historier i genren “verkligheten som deckarförfattare”. En handlar om en ung svenska på besök i London som tar sista tåget till Paddington och hamnar i en kupé med 3 män varav den ena oupphörligen stirrar på henne. En fjärde man kommer in och sätter sig allt närmare henne. Till sist lyckas denne få iväg en lapp till flickan som avslöjar att den stirrande mannen är död. Han har mördats …
4. Flickan som snavade på guldet
Tre unga flickor från Stockholm åker till Köpenhamn. På Centralstationen träffar Peggy en man i basker. På färjan som lämnat Malmö ser Peggy ånyo mannen. Plötsligt är han borta. Hon hör ett plask och är övertygad om att mannen fallit överbord. Det blir stor uppståndelse när den stora färjan girar för att kunna backa. Polisen tror hon fantiserar. Hon har också på båten sett en man med ett missbildat ögonbryn. Mannen kallar hon Katten och hon tar upp jakten på honom. Det blir Katten som fångar henne i stället. Hon drogas och placeras i en bil som körs ner i vattnet. Hon räddas som av ett mirakel. Även nu ifrågasätter polisen vad hon vittnar om. Till slut får hon upprättelse och polisen kan infånga en av kontinentens mest beryktade stortjuvar.

•    FÄRJKARLEN
ISBN 978-91-7423-339-1
Utgiven 1954
En kvinna ska ta sig hem med Djurgårdsfärjan en kulen aprilkväll från en sjuk kollega som bor på Skansen. Kvinnan är ensam passagerare. Hon märker plötsligt att båten går i fel riktning. En storväxt man klättrar ner från däck och sparkar henne på knäet – sedan minns hon ingenting. När hon vaknar upp i sin säng, förkyld med hög feber undrar hon om hon inte har drömt alltihop.

Harry Friberg kontaktar kvinnan och en spännande historia rullas upp: Dykningar efter försvunna Vasaskatter, stulna antika mynt och ond bråd död är några av ingredienserna.

•    TIGA ÄR SILVER
ISBN 978-91-7423-331-5
Utgiven 1955
Handlingen inleds i Lausanne. En kvinna på väg hem från Schweiz när hon snubblar över en mördad människa. Harry Friberg dyker upp och sen är mördarjakten i full gång. Spåren för dem till Firenze och en liten silverfisk på ett museum och därefter hem till Stockholm och Farsta, en herrgård som håller på att gå under för annalkande höghus. Kvinnan får många gånger lära sig att tiga är silver.

•    KALLA HANDEN
ISBN 978-91-7423-333-9
Utgiven 1957
Under Stockholmssommarens värsta värmebölja äter Harry Friberg middag på Gubbhyllan  vid Hasselbacken. En lindrigt nykter barndomsvän berättar gråtande hur han just har mött Döden i parken utanför Lilla Hasselbacken. Kalle viggade tändstickor av en gåtfullt försvinnande mansgestalt med kusligt iskall hand mitt i värmen.

Dagen därpå återfinns fabrikör Benny Rietz ihjälslagen i sitt hem. I en sal fylld av akvarier som slagits sönder i en orgie av vandalisering. Lätt gömd i källaren finner polisen en blodig slägga med fastklibbade hårstrån. Vad har vännens upplevelse för samband med mordet?

•    SPRINGAREN
ISBN 978-91-7423-335-3
Utgiven 1958
En mordgåta i konstnärskretsar som där en ugn, ett tandgarnityr och bränning av keramik ingår.

•    SKUGGAN
ISBN 978-91-7423-337-7
Utgiven 1960
Fribergs Köpenhamnsbesök föranleds av ett fotojobb men domineras av omständigheterna kring en skådespelares bortgång. Aktörens beteende har på senare tid blivit oberäkneligt. Harry Friberg snokande sker mot en bakgrund av internationellt nattklubbande.

•    DVÄRGARNA
ISBN 978-91-7423-343-8
Utgiven 1963
Mystiska mord och mordförsök bland kortväxta kvinnor lätta på foten. Harry Friberg försöker lösa mystiken över fyra miniatyrer av bekanta människor. Alla till synes förebådande mord.

•    GULDGÅSEN
ISBN 978-91-7423-345-2
Utgiven 1964
Harry Friberg har nyss flyttat in sin studio på 15:e våningen i Norra Kungstornet. Där möter han en mörk natt Guldgåsen: En kvinna som för några år sedan var Sveriges mest framgångsrika popsångerska, skön som synden och livsfarlig för män. Kvinnan står i Harrys ateljé och hotar honom med en pistol.

 Affären kring Guldgåsen för in Harry Friberg på vindlande vägar genom den svenska nöjesvärlden. Bakom fasaderna i det sommarskimrande Stockholm som kan beundras från Kungstornets topp är dunkla krafter i rörelse, och endast Vesper Johnson kan rädda Harry i ett slutspel som är spännande som en kapplöpning med döden.

•    TOLFTE KNAPPEN
ISBN 978-91-7423-347-6
Utgiven 1965
En kvinna som besöker Varbergs museum glömmer sig och blir inläst på museet. Hon övernattar men väcks av Bockstensmannen som kommer gående mot henne. Hon svimmar. Vaknar följande dag av röster från utsidan. Hemkommen till Stockholm får hon veta att hennes fd man blivit mördad. Skjuten av en gammal ryttarpistol. Ytterligare mord inträffar. Harry Friberg och Vesper Jonsson utreder brotten.

•    SJÖJUNGFRUN
ISBN 978-91-7423-349-0
Utgiven 1966
Sjöjungfrun utkom med en första upplaga på närmare 40 000 exemplar. Det blev den sista bok som Trenter avslutade på egen hand med hustrun Ulla Trenter vid skrivmaskinen.

Harry Friberg finner ett övergivet spädbarn i en korg i fotoateljéns hall. Detta blir upptakten till den sista detektivroman Trenter färdigställde under sin levnad. Spädbarnet, en flicka, har en guldlänk med en berlock i form av en sjöhäst om vristen. Friberg kallar därför barnet Sjöjungfrun. Barnet utsätts för ett mordförsök. Inslag av blodskam, redare och arvstvist. Berättelsen utspelar sig i Stockholm. Köpenhamn och Göteborg.

•    ROSENKAVALJEREN
ISBN 978-91-7423-351-3
Utgiven 1967
Boken påbörjades av Stieg Trenter, skrevs färdig av Ulla Trenter.

En het sommardag ligger en välskräddad herre på en säng med kulhål i hjärttrakten och en attachéväska fästad vid handleden. Mannen är ett nyutnämnt ambassadråd och känd för omfattande amorösa eskapader. I våningen finns även två andra människor och Harry Friberg. Dessutom möjligen en person till som efterlämnat en doft av björkparfym.

Den toppladdade handlingen går vidare till Utrikesdepartementet, till Mariatorget på Söder och till Piazza di Spagna i Rom, för att explodera i en grand final på Operan vid Gustaf Adolfs torg där det visar sig att tre silverrosor var dödens friargåva.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22