NIO DRAKAR

Nov 21st, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till Nio drakarAv Michael Connelly
Nine dragons 2009
Översättning av Eva Larsson
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-303-397-6, 413 sid, inb

Jag måste erkänna att jag inte tidigare läst något av denne bästsäljande polis/thriller-författare. Kände att jag borde prova på.

Mersmak? Nja, välskrivet, inte helt förutsägbart, ganska våldsamt. Man får verkligen inte hoppas att poliser beter sig så i främmande land.

Hjälten Harry Bosch får rycka ut vid vad som tycks vara ett rån i en spritbutik. Naturligtvis börjar han ana att det inte är så enkelt, och snart får poliserna grepp på att kinesisk maffia, triaderna, är inblandade.

Spåret leder till Hongkong där hans 13-åriga dotter och hennes mor bor. Från dotterns mobiltelefon kommer en video med dottern tillfångatagen.

Pappa måste agera snabbt: på ett veckoslut få loss dottern och förhoppningsvis kunna sätta dit den anhållne kinesiske maffiamedlemmen i USA.

I Hongkong blir det blodigt.

Här uppstår som vanligt deckarrecensentens standardproblem. Det går inte att skriva för mycket om handlingen. Man avslöjar lätt för mycket. Å andra sidan blir referatet lätt en slags baksidestext.

Så sammanfattningsvis: det går undan, det finns flera överraskningar och både kidnappning och mordgåta får sina lösningar.

De redan frälsta Boschdiggarna läser säkert också denna bok. Jag kanske testar en till.

LEIF-RUNE STRANDELL

Michael Connelly

Michael Connelly. Foto Robert Azmitia

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22