NIO DAGAR TILL UKSÁHKKA

Aug 16th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till Nio dagar till UksáhkkaAv Nicklas von Matérn
Visto Förlag 2017
ISBN 978-91-87523-72-4, 305 sidor

Boken börjar pang på rödbetan med en eldstrid där de tre ungdomarna Tyra, Simone och Richard är inblandade. Men en stil som närmar sig den amerikanska 40- och 50-talsförfattarnas driver Nicklas von Matérn historien vidare från en insamling till välgörenhet som urartar till grov brottslighet i en berättelse om hur idealister lätt utnyttjade av människor med en egen agenda. Berättelsen om hur människors förmåga att genom att tolka verkligheten så att man lurar sig själv är tankeväckande och insiktsfullt.

Nicklas von MatérnMen romanen har fler sidor. En ung entomolog vid Naturhistoriska museet i Göteborg får besök på jobbet av en mystisk flicka och i samma veva försvinner en av hennes kolleger. Allt utvecklas till dödligt våld. Den som sätts att utreda härvan är kommissarie Axel Harryson, en sympatiskt tankspridd och konstintresserad polis.

Trots utredningsmetodiken, den tydliga samhällskritiken och den intressanta synen på olika motiv får historien en lätt slagsida mot den rytmik som man minns från de superspännande böckerna i Manhattanserien (någon mer än jag som kommer ihåg den?). Det är händelserika och ofta drastiska scener som serveras innan de sista norrländska ledtrådarna kommer på plats och de slemma bovarnas planer går om intet.

Nicklas von Matérn är ett namn att lägga på minnet, en spänningsförfattare i vardande. Än kan det dröja ett tag innan han är färdig, men troligen inte alltför länge. Han har talang för att skriva action och har också förmågan att genom research få till en trovärdig berättelse mitt i all våldsamhet.

Författaren och frilansjournalisten Nicklas von Matérn har studerat vid Poppius Journalistskola, Konstskolan i Stockholm, och Berghs-reklamskola där han genomgått kurserna Att skriva och Copywriting. Han utkom 2014 med novellsamlingen Thales värld på Vulkan Förlag. Boken recenserades i Dast av Bertil Falk (http://www.dast.nu/recension/thales-varld).

BROR ANDERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22