NIO DAGAR, NIO NÄTTER

Oct 2nd, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Nio dagar, nio nätterAv Kajsa Grytt
Norstedts, 2014
ISBN 978-91-1-305048-5, inbunden, 246 sidor

Kajsa Grytt, född 1961,är en framgångsrik rockartist, sång och gitarr, i bland annat punkbandet TantStrul 1985–1988 och på 1990-talet i duon Kajsa och Malena. Hon är också textförfattare till de flesta av bandens låtar.

Med Nio dagar, nio nätter debuterar hon som skönlitterär författare. Scenen är huvudsakligen Stockholm, med krogliv, sex, missbruk och hemlöshet och med två syskonpar som aktörer.

Ulrika är en framgångsrik projektledare på reklambyrå, medelålders och singel, som har det svårt med kärleken och en osynlig 15-årig son samt brodern Rickard, nyskild småbarnsfar och gitarrist i olika band. Han åker på turné i Europa med ett popband och letar förgäves efter den äkta kärleken…

Alex, ung, hård och/men snygg och sexig, nyss utsläppt från kåken, ska bara vara chaufför vid en sista stöt med gänget ”hans bröder”. Han har en älskad syster, Lina, tidigare narkoman, som levt på gatan, men nu är drogfri och ska försöka sig på eget boende. De har en mycket trasig uppväxt i bagaget.

De två syskonparens vägar korsas. Dag 1 attraheras Alex och Ulrika våldsamt av varandra på krogen och inleder en hetsig men sårig erotisk förbindelse och efter några dagar reser de tillsammans till New York. Rickard oroas av Ulrikas förhållande med en troligen kriminell ung man och söker upp Lina för att veta mer om Alex. Berättelsen når sin kulmen den nionde dagen.

Författaren beskriver själv sin bok som ” En passionshistoria, en tragedi, en rafflande kritik till klass-samhället, kryddad med sex, droger och kriminalitet.” Det är mest en reklamfras. Men det är mycket sex, både bra och dåligt och skildringen av Alex och Lina från ”underklassen”, som dömda till misslyckande och elände, svarar för tragedin.

Den sexuella frustrationen hos den medelålders medelklasskvinnan har intresserat många författare av båda könen. I det här fallet är det för ovanlighetens skull just denna kvinna, som klarar sig bäst i denna lättlästa och kanske något förutsägbara roman om klasskillnader, kärlek och makt.

BERIT ENGDAHL

Kajsa Grytt

Kajsa Grytt. Foto Eva Lindblad/1001bild.se

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22