NIO

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Andrzej Stasjuk
Dziewiæ 1999
Översatt av Tomas Håkansson
Norstedts 2005

Vi känner den undre världen i USA, England, Frankrike, Tyskland och vårt eget land ganska väl. Här har vi chansen att möta brutaliteten i den polska morsvarigheten skildrad på ett enligt mitt förmenande realistiskt sätt av Andrej Stasjuk.

Huvudpersonen Pawel är en misslyckad affärsman som en morgon i Warszawa vaknar bakfull och finner enrumslägenheten vandaliserad av fordringsägarnas torpeder. Medan historien fortskrider får en om landets omständigheter okunnig läsare lära sig en hel del om det nya Polen som balanserar mellan forna tiders nästan ideologiska tillvaro och allt det nya som väntar bakom EU:s hörn.

Men det är ingen lättläst bok. Författaren jonglerar med läsaren och det är inte alltid man hänger med i ett händelseförlopp – det verkar inte ens som om Stasjuk försökt hitta en kronologi. Men det är en fascinerande beskrivning av baksidan hos en huvudstad. Jag tror knappast att Warszawas turistbyrå uppskattar boken.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22