NIDING

Oct 4th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till NidingAv Dick Harrison
Ordfront 2010

Dick Harrison debuterade som skönlitterär författare med Ofärd. Niding är en fristående uppföljare. Ulvbjörn Vamodsson dräper en man som står i hans beskydd. Ulvbjörn är övertygad om att hans husfru haft ihop det med denne man och när en son föds är Ulvbjörn klar över att det inte är hans.

En niding har vem som helst rätt att dräpa. Men Ulvbjörn är en mäktig man, herre till Borg, och ser ruskig ut med sitt enda öga.

Han färdas till sin svärfar, en hövding i Uppakra, i vår numera sydligaste landsända, som förstår varför Ulvbjörn begått sitt brott. Samtidigt lovar svärfaden bort en annan dotter, Tuva, till en dansk kung, Frode. En gammal fet äcklig karl.

Tuva som inte kan tänka sig att bl ilägrad av denne fetknopp till kung försvinner tillsammans med en av Ulvbjörns vänner. För att sona sitt brott, sitt dråp lovar Ulvbjörn svärfaden att hämta hem Tuva.

Dick Harrison Han reser med män från Uppakra och Borg. Färden går till Erin, den gröna ön väster om Britannia. Väl framme där får de höra talas om och se att ett folk från Södern, härjarna, bränner ner gårdar, dödar alla män, barn och gamla kvinnor. Endast yngre kvinnor tas med som fångar. Vi får följa Ulvbjörns färder och strider på den gröna ön, Boken avslutas på ett sådant sätt att läsaren förstår att det kommer en tredje del i Harrisons svit.

Harrison har ett rikt språk. Han förmedlar mer än gärna sina kunskaper till läsaren. Ofta mycket detaljerat. Och till skillnad mot många historiska berättare kan han den tid han skildrar.

Jag minns en föreläsning Harrison höll i stockholmstrakten. Han fick höra att Kjell E. Genberg, den ytterst produktive författaren av äventyrsromaner, thrillers och kriminalromaner, satt i salongen.

Harrison hoppade till och bad att få hälsa på Genberg, för denne var hans favoritförfattare i barndomen.

Kanske är det en del av hans barndoms faiblesse för äventyrsböcker som går igen i Niding. Boken känns som ett manus till en gammaldags matinéfilm för ungdomar med mycket våld, grovt våld och perverst våld kryddat med en sjuk religion.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22