NEW YORK-TRILOGIN Stad av glas, Vålnader, Det låsta rummet

May 27th, 2011 | By | Category: 2011-5 maj, Recension

Omslag till New York-triloginAv Paul Auster
City of Glass (1985), Ghosts (1986), The Locked Room (1987)
Översatt av Ulla Roseen
Förord av Jonas Hassan Khemiri
ISBN 978-91-1-303249-8, 299 sid

Nej, mitt deckaröga ser inte rött efter läsningen av Austers tre kriminalliknande berättelser i nyutgivningen av New York-Trilogin som för första gången kom för drygt 20 år sedan. Författaren använder sig av kriminalromanens rekvisit och rekvisita för att tala om vikten av att ha ett språk. Och en identitet.

Paul AusterI Stad av glas låter han på ett snudd på lyriskt sätt (Auster debuterade som poet utan att göra mycket väsen av sig) den knappt kände deckarförfattaren Daniel Quinn, som skriver under pseudonym, bli uppringd av en röst som vill ha fatt i privatdetektiven Paul Auster.  Han är fylld av tveksamhet men antar den nya skepnaden som ”private i” och därmed bäddar han för katastrof – han är inte sig själv längre och knappt den andre heller.

Det är en pastisch på genrens många amerikanska detektiver och under Quinn/Austers jakt på sanningen om den person har är satt att utforska hinner han med att både diskutera språkförbistringens Babels Torn och identiteten hos Don Quijote innan allt går käpprätt åt helvete för honom.

Leken med identiteter fortsätter i Vålnader och Det låsta rummet, men det är den smått skräckinjagande berättelsen Stad i ljus som fastnat i mitt sinne. Där finns en stämning som för tankarna till Kafka (som enligt t-shirtpoesin inte hade det så kul heller), om livet som ett påträngande spel med människornas jag. Det är häftigt skrivet (för alla dessa år sedan) men därefter har jag läst andra verk som också ställt fiktionen och realismen mot varandra. Dessutom känns det retfullt att inte ha läst alla de viktiga litterära verk som Auster – författaren, inte detektiven – refererar till.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22