NEGERPOJKEN

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Kjell E. Genberg
Gondolin 2002

Detta är Kjell E. Genbergs fjärde lättlästa berättelse om den till vilda västern utvandrade svenske pojken Sven. I de tidigare böckerna i Emigrantpojken 1997, Sheriffpojken 1999 och Banditpojken 2000) har man fått följa hur han och hans kamrater acklimatiserat sig i och omkring den lilla staden Deeker City. Nu ska det bli stor fest, för nationaldagen 4 juli närmar sig.

Böckerna är fristående, men har tentakler bakåt. Så och i denna, där en bov från Banditpojken släppts ut fängelse och har hämnd i sinnet. Men den huvudsakliga historien handlar om kringresande kvacksalvare som i sin prärieskonare håller en ung svart pojke fången. Man får lära sig en hel del om de amerikanska svartas situation efter ”befrielsen” från slaveriet efter inbördeskriget. Sven och hans vänner bestämmer sig för att befria pojken och dessutom för att spela hans fångvaktare ett kännbart spratt.

Boken innehåller en hel del drastiska episoder som troligen får unga människor att skratta högt. Jag drog också på munnen flera gånger under läsningen.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22