‘NDRANGHETA En bok om maffian i Kalabrien

May 4th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till 'NdranghetaAv Thomas Lappalainen
Fischer & Co 2010

Man brukar säga att det finns tre stora maffiaorganisationer i södra Italien – Cosa Nostra på Sicilien, Camorran i Neapeltrakten och ‘Ndranghetan i Kalabrien. Av dessa är i dagens läge den kalabriska brottsorganisationen rikast av de tre efter att ha övergett kidnappningsstrategin för ett par decennier sedan och blivit en miljardindustri på att importera droger från Sydamerika. På grund av sina fördjupade kontakter med colombianska drogkarteller har ‘ndranghetan blivit en betydande maktfaktor i ett stort antal europeiska länder, inte minst Tyskland.

‘Ndranghetan är den äldsta av de tre italienska maffiorna (tror man i alla fall) och har utvecklats oroväckande snabbt från att ha varit betydelsefull enbart i den fattiga landsändan Kalabrien där seder och bruk hängt kvar nästan opåverkade av tiden sedan 1400-talet. I många avseenden, inte minst i synen på kvinnan, påminner den om den samhällssyn som man hittar bland fundamentalistiska palestinier.

Det finns forskare som hävdar att blodshämnd – vendetta – är något som härrör från Balkan. Det kan vara riktigt. Kalabrien, där vendettor har varit och i viss mån fortfarande är vanliga, har sedan urminnes tider haft starka band till den grekiska halvön. Sjöfarande greker grundade byar och städer i Syditalien och det finns fortfarande platser där man talar en åldrig grekisk dialekt.

Lappalainen menar att dessa vendettor har sin grund i att befolkningen inte erkänner nationalstaten och dess lagar och förordningar. Oförrätter tas om hand lokalt på det sätt som man gjort i mannaminne, och längre än så. Problemet är bara att när ”rättvisa” skipats genom att någon mist livet  måste också detta hämnas. I Kalabrien finns platser där sådana vendettor pågått i årtionden och hedersbegreppet säger att blodspillan enbart kan återgäldas med mer blodspillan.

‘Ndrangheta är anekdotisk till sin form. Lappalainen (med flera böcker i ämnet Maffia på sin meritlista) berättar om sina olika besök i landsändan, sina samtal med olika insatta personer och han lyckas ge en intressant och lärd historisk, etnologisk och ekonomisk beskrivning av trakten och de människor som befolkar den.

KJELL E. GENBERG

Thomas Lappalainen. Foto Ulla Montan

Thomas Lappalainen. Foto Ulla Montan

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22