NAZIGULDET OCH DE INVIGDAS HEMLIGHET

Sep 19th, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Recension

Omslag till Naziguldet och de invigdas hemlighetAv Marcus Wallén
Albert Bonniers förlag, 2019
ISBN 9789100177249, inbunden, 350 sidor

Prologen i denna berättelse tar sin början i en fashionabel villa i Garmen-Partenkirchen strax efter andra världskrigets slut. Några av männen anses vara centralpersonerna bakom det gömda ”naziguldet”. De inväntar en  representant för den amerikanska  ockupationsmakten för att överlämna en mycket stor mängd dollarsedlar för att undgå fängelse.

I sällskapet finns Hubert von Blücher, gudson till Sven Hedin och diplomatson, född i Stockholm 1924. Han och hans familj kommer att spela en central roll i de händelser som utspelar sig före och under kriget.

Nazityskland kom under 30-talet och en bit in på 40-talet att genomföra en enorm militär upprustning. Den krävde motsvarande ekonomiska resurser. En nyckel  i sammanhanget var riksbankschefen Hjalmar Schacht, som med stöd från ledande affärsmän och industri, men också genom finansiella operationer och manipulationer kunde bistå upprustningen. I takt med annekteringarna och ockupationerna av kringliggande stater la man också beslag eller rättare sagt plundrade guldreserver. De fungerade som betalningsmedel, liksom den skickligt genomförda produktionen av falska sedlar. Det handlade om mycket stora summor som hamnade i Nazitysklands riksbank.

Boken handlar huvudsakligen om hur dessa pengar i slutfasen av kriget transporteras till olika platser, framförallt de sydtyska alperna och den amerikanska ockupationsmaktens jakt på dessa.  

Författaren bygger till stor del på redan publicerat material, bland annat Ian Sayer (till vilken författaren dedicerat boken) och Douglas Bottings Nazi Gold och W. Stanley Moss Gold is where you hide it, utgivna 1984 respektive 1956. Men författaren har också gått igenom diverse arkiv och en intressant brevväxling.

Det är en tidvis spännande och intressant berättelse,  som väcker nya frågor och lämnar en del obesvarat. 

ULF MALMSTRÖM

Marcus Wallén

Marcus Wallén. Foto Fredrik Hjerling

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22