NATTVANDRAREN

Jul 2nd, 2008 | By | Category: 2008-4, Recension

Omslag till NattvandrarenAv Björn Hellberg
Lind & Co 2008

Kommissarie Sten Wall är på tapeten igen. Hellberg ger en bild av sin huvudperson som alltid krockar med min. Vad han än säger om kommissarien ser jag denne som en avbild av framlidne trubaduren Fred Åkerström, en man med stort kantigt ansikte, mörk stämma och genomträngande blick.

Det har hänt förr att Hellberg skrivit en historia som man i begynnelsen inte uppfattar som en deckare. Man tycker sig ha hamnat i en relationsroman (flera av författarens böcker är väl egentligen sådana) ända till dess brottet inträffar och poliserna i Staden får något att bita i.
Det är när något spännande eller gripande händer som Hellbergs stil, med korta – ofta mycket korta – stycken kommer till sin rätt. Och det spännande dyker upp, lika säkert som ett spam i datorn.

Titelfiguren, Nattvandraren, är en gammal tidningsutbärare som av vana eller inre behov inte kan sluta gå sina rundor trots att arbetslivet är slut. En kväll beskyller en flicka honom falskt för att ha försökt ”göra något” med henne. Detta gör hennes far vansinnig. Han misshandlar mannen innan han får veta att dottern ljugit. Då åker han hem till Nattvandraren för att be om ursäkt. Nästa dag är det gamla tidningsbudet dött – mördat.

Björn HellbergHistorien som utvecklar sig är underhållande och kanske till och med lärorik, hela tiden med en lugn och stillsam spänning i botten. Här finns också – som alltid hos Hellberg – flera sidolinjer. Tyvärr är Walls bekymmer med Ulla korthuggna och outvecklade och man blir inte lugnad trots att det ser ut att ordna sig på allra sista raden.

KARL HJELM

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22