NATTSUG

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Fredrik Skagen
Nattsug 1995
Översatt av Per Olaisen
Boströms 1997

Författaren fick 1995 Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln för denna roman som är en studie i mänskligt förfall. Skagen har ett gediget författarskap bakom sig och i vissa norska kretsar har han upphöjts till ett slags ikon. Kanske beror detta på att man där behöver sorg och svärta för att skyla över sina framgångar. I denna bok om några kriminella och mordiska ungdomars framfart är svärtan ohyggligt framträdande. Skagen skämtar inte! De antydningar till humor som finns inskränker sig till citat ur serien Fantomen och då finns en dubbeltydighet som tar bort det roliga även ur dem.

Skagen är vänsterpolitiskt korrekt och det gör Nattsug till en roman som är ganska lätt att förutse. Kanske inte i alla dess beståndsdelar, men i många. Språket är konsekvent och uttrycksfullt (och förtjänstfullt överfört till svenska av Per Olaisen), lite torrt kanske, men det är endast en fördel med tanke på hur sentimentalitet och svulstighet kunde ha ställt till det i en berättelse som denna. Sedan är väl Odd Magnar S. att gratulera till att vara med även här. Numera är denne man troligen Nordens mest använda litterära bifigur.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22