NATTPORTIERNS HISTORIA

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Bodil Mårtensson
Tre Böcker 2006

Jag har troget följt Bodil Mårtensson och hennes deckare om Joe Hill, kriminalkommissarie vid Helsingborgspolisen. Bok efter bok har jag berömt stort och om den senaste Cuba Red skrev jag att den var hennes dittills bästa och en av de ypperligaste svenska kriminalromaner jag läst. Det är naturligtvis en problematisk bakgrund när jag nu tar itu med hennes nya alster Nattportierns historia. Risken att hon inte kan leva upp till sina tidigare prestationer är naturligtvis stor.

”HIF skulle i morgon förmiddag hålla presskonferens i Madonnasalen, med anledning av just den sensationella nyheten att Henke Larsson äntligen skulle komma hem igen. Och i Tom Cruz-rummet skulle Isover AB presentera nya forskningsresultat angående sitt senaste isolersystem. Någon hade satt en ketchupfläck mitt på stadskartan, rakt över Rådhuset. Nattportiern torkade nogsamt bort skamfläcken med en pappersservett från ’Fruit Market’-vagnen.”

Det citerade stycket prosa ger en fingervisning om Bodil Mårtenssons mästerskap. Vi hamnar rakt i pärlan vid Sundet och tiden spikas fast genom att det är just då som stadens store son fotbollsspelaren Henke Larsson, återvänder efter sina omsusade proffsår. Bokens centralperson är dock ej Henke utan nattportiern, som presenteras genom att han torkar bort en ketchupfläck på stadskartan med en papperservett. Fläcken känns olycksbådande – vad ska nu hända? Hotellet där nattportieren arbetar heter Shopo-Rama och är Helsingborgs första officiella shoppinghotell. Här dyker det upp en egendomlig man som bl.a. säger: ”Helst av allt skulle jag väl egentligen vilja mörda henne … antar jag.” Den han skulle vilja mörda är hans ”fucking, jävla fru”. Att meddela främmande människor sådant är oförsiktigt, man riskerar råka illa ut. Speciellt om den omtalade frun sedan återfinns mördad.

Det är på det viset att en av hotellets spotbelysta lyxhissar plötsligt slutar fungera. Driftchefen måste tillkallas och han tar personaltrappan ner i källaren. Det är spännande att följa honom på hans väg. Väl framme ställs han inför en död kvinna i botten på hisschaktet, hustrun till den man som hotat döda sin fru. Man kan tycka att saken är enkel men fullt så okomplicerat är det förstås inte. Det är det ju aldrig i en god deckare.

Man trivs i Bodil Mårtenssons Helsingborg och man trivs som vanligt med Joe Hill. Utan tvekan håller hon med denna sin sjunde bok fortsatt toppklass. Det innebär att Nattportierns historia en av årets absoluta toppböcker.

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22