NATTLIG SKÖRD

Apr 30th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Nattlig skördAv George P Pelecanos
The Night Gardener 2006
Översatt av Eva Johansson
Natur och Kultur 2008

En tonåring hittas död i en av den amerikanska huvudstaden Washington DC:s koloniträdgårdar och dess modus operandi liknar flera ouppklarade mord för tjugo år sedan. Polismannen Gus Ramone var med som assistent till kriminalpolisen T.C. Cook – en legend inom kåren – tillsammans med Dan ”Doc” Holiday. Nu är en av dem pensionär och en annan suspenderad och av olika skäl brinner alla tre av iver att hitta den skyldige.

George P PelecanosI Pelecanos romaner är det inte enbart människorna som har betydelse för berättelsen. Staden, med alla dess prostituerade, hallickar, hemlösa, narkomaner, och (i hans fall få) normala människor. Pelecanos känner för de utslagna och gnisslar tänder över de giriga och profiterande som verkar lyckas ta över allt fler delar av Washington. Han kan miljöerna och kan dessutom förmedla sina intryck av dem på ett språk som cowboys förstår. Här går nästan alla beväpnade och är dessutom inte ovilliga att använda sina vapen. Våld beskrivs som det är, rått och solkigt.

Spännande blir det också, kanske extra mycket av den varan för oss som sällan får uppleva sådana platser och sådana människor.

LENNART BRÅDING

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22