NATTGÄSTEN

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Ben Elton
Blast From the Past 1998
Översatt av David Nessle
Boströms 1999

För en som irriteras av nallefetischisternas offentliga privatsamtal och skyr kärleksskildringar är det genant att läsa Nattgästen. Man stör sin omgivning med högljudda skratt och hoppas ideligen att bokens båda grälmakare snarast måtte få ihop det – vilket inte alls är Ben “Popcorn” Eltons mål och mening. Han laddar envist om konflikten mellan fredsaktivisten Dolly och hennes fyrstjärniga general, ett par som representerar helt skilda världar och som återförenat efter 17 år ägnar dyrbara timmar åt att utväxla samhällssatiriska råsopar.

En intelligentare och mer tänkvärd moralitet än denna får man leta länge efter i hyllorna – men kanske inte på tiljorna; har den varit scenpjäs eller ska den bli det? Fast parallellstoryn om Pollys hotfulle stalker kan ju diskuteras. Den tycks vara en eftergift åt spänningsgenrens actionkrav så att Nattgästen därmed – fylld av överraskningar som den ändå är och avslutad med en veritabel skräll – till nöds ska kunna definieras som en kriminalroman.

ULF DURLING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22