NATTENS VÄKTARE

Jan 15th, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension

Omslag till Nattens väktareAv Benjamin Laustiola
Söderströms 2011
ISBN 9789515227645

Boken utspelas i Helsingfors och huvudperson är taxichauffören Barry Landstam. Författaren har också den bakgrunden, vilket tydligt märks. Jag erinrar mig Lars Derkert som för några årtionden sedan skrev deckare i Stockholmsmiljö med en taxichaufför i centrum. Han hade själv det yrket. Han klarade av sina historier på ca 150 sidor, Laustiola behöver 375!

Landstam är gift med en polis och har en dotter på ett par år. Han börjar spela poker, först på nätet, senare på en klubb som drivs av gangster från Ruanda. De har flytt till Finland eftersom de är sökta för krigsförbrytelser. Barry förlorar och får stora spelskulder. En bekant till Benjamin Laustiolahonom blir mördad när han inte kan betala. Att männen bakom spelklubben tar till våld  för att statuera kan man kanske förstå,  men varför Barry hamnar i  spelberoende och därför  i deras klor får jag ingen riktig förklaring till.

För att ytterligare krydda historien för Laustiola in prostitution och porrfilm.

Ligans huvudmän får hjälp och beskydd av en hög polis. Vem det är gissar man snart,  även om författaren lägger ut villospår.

Boken är lättläst  och -glömd.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22