NATTENS PARADIS

Jul 6th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till Nattens paradisSvenska sällsamheter valda och presenterade av Rickard Berghorn
Aleph Bokförlag, 2017
ISBN 978-91-87619-05-2, 176 sidor

Anders Celsius skapade inte bara den berömda skalan för att ange temperatur. Han skisserade också en tidig science fictionberättelse med intergalaktiskt planetkrig och en medicinsk utveckling som skulle göra det möjligt för människor att bli hundratals år gamla. Om detta påminner Rickard Berghorn i sin samling av äldre svenska texter med dragning åt fantastik. Celsius skiss ingår och visar sig ligga nära grunddragen i åtskilliga senare romaner och filmer.

I övrigt är det en ojämn samling. Berghorn har plockat exempel från flera kända författare, som Emanuel Swedenborg, Viktor Rydberg, Frank Heller och Henning Berger. Rydbergs dikt om den flygande holländaren försvarar sin plats med en blandning av sockrad idealism och lättare existentiell svindel. Axel Wallengren, känd som Falstaff, fakir, förvånar med en text som successivt glider över från mondänt kåseri till en hallucinatorisk skildring av vanvett. Frank Hellers bidrag är en rappt berättad skröna som ställer materialism och gudstro mot varandra i ett lätt kolonialt färgat drama där båda sidor förlorar en del trovärdighet. Men Bergers och den för mig okände Hugo Öbergs texter inger obehag mer av etiska skäl än på grund av det lätt antydda skräcktemat (latent antisemitism respektive förakt för underklass och personer med funktionsnedsättningar).

Det längsta och bästa bidraget är miniromanen Asmodeus av Runar Schildt som först gavs ut 1915. Med påfallande gott humör bygger Schildt upp en moralitet om hur ett antal Helsingforsbor bokstavligen förskriver sig åt djävulen för att vinna tillfälliga fördelar som de åtrår (en adelstitel, ett unikt frimärke, en återvunnen potens eller helt enkelt mer pengar). Den som profiterar på dessa lättledda gestalter är en flera tusen år gammal satanisk ämbetsman som lämnat underjorden för att vinna ett vad som på motsvarande sätt ska ge honom tillgång till ett tjusigt Helvetespalats. Det är smart och snyggt berättat. Kanske kan Schildts historia inspirera någon att skriva en uppdaterad och än mer satirisk skildring av det tidiga 2000-talets förvirrade själsmarknad på vår sida Östersjön?

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22