NATTENS JÄGARE

Jan 26th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Nattens jägareAv Mattias Lönnebo
Illustratör/Fotograf:  Peter Bergting
Pythia publishing, 2014
ISBN 9789198167528, 266 sidor

I urban fantasy-boken Nattens Jägare har karaktären Emma speciella förmågor och kan se sådant som andra inte ser. Det finns hemska och spännande saker i fantasivärlden som är fylld av märkliga varelser och skepnadsbytare.

Handlingen är förlagd till tidigt 70-tal i Uppsala; bakom idylliska folkhemsfasaden frodas antisemitism och nazism. Det är historien om två tonåringar kring 15 och deras sökande efter kärlek, könsidentitet och meningen med livet. Tommy hamnar snett och råkar blir vän med nynazister. Emma är en drömmare men hon har en fast moralisk kompass och står stadigt på benen i nutiden bland vilsna tonåringar och nazi-medlöpare. Emma förvandlas till en ”svart panter” för att rädda sin pojkvän.

Mattias LönneboAtt använda barn och tonåringar som en slags kanal mellan olika världar är ett vanligt och tacksamt grepp på film. Barnen fungerar väl som kanal mellan olika sociala och politiska miljöer även i verkligheten och i litteraturen. Verkligheten och dess riktiga konflikter kan te sig svårare att hantera för en ung person än konflikter i fantasivärlden. Gränserna suddas ut mellan sagan och nuet men ondskan består i bägge världar.

Boken har en rapp dialog, spännande action, fantasieggande parallella verkligheter som knyter an i varandra.  Det uppkommer även svåra moraliska situationer som gör att vi bli berörda av huvudpersonernas bryderier. Mattias Lönnebo är en driven berättare som har öga för detaljer, tidsepoken (Uppsalas på 70-talet) och för hur man rekryterar ungdomar till terrororganisationer.

Jag var på väg att avfärda boken först som en fantasy-roman riktad mot de yngsta. Jag hade så fel. Författaren anger på sin webbplats (http://www.lonnebo.com/) ”ålder: tonår – vuxna” och det är helt sant. Boken kan med fördel läsas av en mer vuxen publik.  ”Det finns drömmar som är verkligare än verkligheten. Lev, älska och stå emot förtrycket” passar in på alla åldrar.

Jag borde även nämna Pythi förlag som startades 2011 och som drivs av Mattias Lönnebo. Pythi-böckerna finns tillgängliga på internet och i utvalda butiker. Böckerna är producerade på miljövänliga tryckerier som delvis drivs av solenergi. Naturligtvis finns böcker som e-böcker också.

ANDRÉ LOUTCHKO

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22