NATTENS DÅD

Apr 23rd, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Nattens dådAv Dennis Lehane
Live by Night 2012
Översättning Hans Berggren
Albert Bonniers förlag 2013
ISBN 9789100133054, inb, 417 sid

Joe Coughlin har bestämt sig för att bli laglös. Varför han eftersträvar just denna livsväg är lite oklart, men något verkar det ha att göra med att pappan är polischef i Boston. Mest av allt vill nog Joe hitta ett alternativ till dennes något skenheliga auktoritet och få leva helt efter egna normer.

Nu är det 1920-tal, och laglöshet i förbudstidens USA är i stort sett detsamma som att vara gangster. Så Joe byter bara ett maktsystem mot ett annat. Istället för faderns bristfälliga samhällsordning hamnar han i det brutala spelet mellan olika gangsterbossar, i Boston och så småningom i Florida och Kuba.

Bytet har sitt pris, och det är oklart om Joe egentligen tycker att det är värt det. Skumma uppgörelser, svek, spektakulära brott och högar med lik kantar hans väg. En viss konsekvens åt dödandet ger Joes ihärdiga hat mot en viss Bostonboss, vars älskarinna han förälskat sig i.

Laglösheten visar sig också ha sina egna underförstådda lagar för överlevnad och långsiktig vinning, med lögner och svek som ett pulserande gift i alla relationer. Drömmen om friheten som laglös blir en fångenskap i maffians underjordiska verklighet, men Joe håller fast vid sitt val och segar sig upp mot gangstervärldens elitskikt.

Dennis Lehane är mest känd som författare av moderna spänningsklassiker som Rött regn och Patient 67 (filmade som Mystic River och Shutter Island). Sedan en tid arbetar han med ett större episkt bygge om USA under början av 1900-talet. Nattens dåd ingår i denna nya romansvit, som inleddes med Ett land i gryningen för några år sedan, och det är här som Joe Coughlins vacklande väg bortom lagen skildras.

Nattens dåd är en snyggt genomförd underhållningsroman, även om ambitionen att skriva en bred tidsskildring verkar ha överordnats spänningsmomenten. Av tidsskildringen blir det dock mest ett lockande kulissbygge med mängder av tidsmarkörer, inklusive närvaron av en verklig storspelare i maffiavärlden som Lucky Luciano. Så mycket nytt verkar Lehane inte vilja säga om förbudstidens USA denna gång.

PÄR ALEXANDERSSON

Dennis Lehane

Dennis Lehane. Foto Ashleigh-Faye Photography

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22