NATTENS BARN

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Traci Lords
Underneath it all 2003
Översatt av Katarina Jansson
Prisma 2004

Att Nora Kuzma, en sexutnyttjad tolvåring som kom till Hollywood och blev världskänd porrskådespelerska vid femton under namnet Traci Lords, skulle kunna skaka av sig sitt hemska förflutna och bli aktris på allvar och dessutom skivartist, låter som en filmsaga.

Barndomen var, om man ska tro hennes memoarer, helt miserabel och inte blev det mycket bättre (annat än ekonomiskt) när hon hamnade i porrbranschen. Där flödade droger, sex fanns överallt – också på fritiden och ingen tycktes gå att lita på. Några dagar efter att hon fyllt 18 kom FBI på besök och tillvaron såg ut att rasa samman.

I sin redogörelse över detta gräsliga liv lyckas Nora/Traci ändå förmedla sin ständiga förhoppning om något bättre än det som står till buds. Hon berättar oförblommerat om sitt skådespeleri, om vänskap och ovänskap med kolleger i sängen och på vita duken (visserligen kan man undra om skådespelerskan Raven verkligen heter Raven, som det står i den svenska i övrigt mycket bra översättningen).

Traci Lords liv skulle kunna vara författat av någon filmmakare i Hollywood, så pass osannolikt är det. Hon lade av med det porriga livet efter en del incidenter, försökte ta sig fram som seriös skådis och lyckades mot alla odds. Det är den ultimata framgångssagan som berättas med friskhet och schwung, utan att till synes dölja något – fast finns det biografiförfattare som inte gömmer saker och ting? – och stegar sig fram mot en nästan osannolik happy end.

Nu bor hon kvar i Hollywood med äkta man och två katter och efter att ha läst hennes liv hoppas man verkligen att resten blir så lyckligt som hon själv beskriver det.

KERSTIN CARLSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22