NATTEN UNDRAR VEM JAG ÄR

Sep 7th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till Natten undrar vem jag ärAv Fredrik Ekelund
Lindelöws Bokförlag, 2017
ISBN 9789187291838, Inbunden, 264 sidor

Det här är en fantastisk roman, kanske en inte lika fullödig kriminalberättelse, men det är inte alltid lika nödvändigt.

Det är en roman med ett flertal bottnar. Flera familjeberättelser med främst iranska och svenska vinklar. Det är en roman om bröder. Det är en roman om föräldrars förhållande till sina barn.

Naturligtvis är det också en roman om integration eller bristen på det. Att arenan då är Malmö är naturligt. Staden där våldet har nått nya gränser och motsättningarna mellan olika etniska och kriminella grupper är stora. Och mitt i allt sitter den lille oskyldige medborgaren och vet inte hur han ska hantera läget.

Fredrik Ekelund balanserar sin historia på en smal och vass egg. Han betonar både likheter och olikheter mellan olika grupper. Han ger stora insikter men överlåter åt läsaren att fundera på lösningar. Ingen quick fix. Han får läsaren att förstå den komplexa problematiken och visar på ett samhälle utan vinnare, alla är oskyldiga förlorare.

En ung flicka blir misshandlad och våldtagen. Misstankar riktas mot ett gäng unga invandrare. Detta drar igång en process som verkar vara omöjlig att stoppa.

Författaren låter de olika karaktärerna presentera sig själv i bokens första del. Det ger en förståelse för deras fortsatta handlande och så småningom till deras förvandling. Ibland till en våldsam sådan. Det är smala gränser mellan ond och god.

Fredrik Ekelund har skrivit många olika böcker och dessutom en del drama. Dramaskrivandet och det faktum att han även är poet märks i det färgstarka språket och i de teatraliskt starka scenerna. Dessutom har han kryddat boken med en del dikter, främst av arabiska poeter.

Den här boken tycker jag med fördel skulle kunna läsas av både invandrarfientliga och invandrarpositiva personer. Romanen visar på att inget är vare sig svart eller vitt och att det alltid finns flera sätt att nalkas detta stora ämne.

NISSE SCHERMAN

Fredrik-Ekelund

Fredrik-Ekelund. Foto Kenneth Ruona

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22