NATTEN INNAN DE HÄNGDE RUT HELLIS

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Margareta Strömstedt
Albert Bonniers 2006

Detta är en samling mycket personliga och biografiskt tonade berättelser, mest om kärlek och bedragen lycka, svartsjuka och kvinnors samhörighet oavsett om de inser detta eller ej. Margareta Strömstedt är en skicklig författare och TV-kvinna med ett intressant liv kantat av resor och eftertanke. Den 13 juli 1955 befann hon sig tillsammans med maken Bo i London. Den morgonen hängdes Ruth Ellis för mord, den sista kvinna som avrättades i England, ett straff som sedermera blivit mycket ifrågasatt. Om natten före hängningen berättar författaren en ruskig vaknatt tillsammans med en bedragen kvinna i Bournemouth. Det finns ytterligare en berättelse med brottsanknytning. När Ulla Höglund mördades i Södertälje i maj 1970 lämnade hon hemmet med, enligt åklagaren, ”nerhasad bakkappa”. Stor sak gjordes om detta eftersom en dam ur städad medelklass aldrig skulle göra något sådant frivilligt.

Som synes har Strömstedt sinne för absurda detaljer, för allt slags detaljer faktiskt. Det gör boken till ett nöje att läsa och man minns själv plötsligt episoder från ett par nu fjärran decennier.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22