NATT UTAN NÅD

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Urban Nilmander & Jenneth Ahlborn
Tago 1997

Detta är en roande bok för alla nostalgiker. Den handlar nämligen om illustratören Bertil Hegland som under 50- och 60-talen var den som åstadkom de flesta omslag för B. Wahlströms ungdomsböcker och som troligen var orsaken till att förlagets bokserie Manhattan blev en makalös succé.

Det är mest bilder – föreställande omslag i olika genrer, samt en mängd illustrationer ur Levande Livet – och det är lite synd. De textsnuttar som finns om Heglands verksamhet lämnar läsaren i sticket genom bristen på analys. Det har blivit en vänskrift och det är förstås inte det sämsta, men vad jag skulle ha önskat är mer jämförelser med vad i övrigt fanns att se på svenska bokdiskar.

Dock har Nilmander och Ahlbom fått veta mycket om Heglands teknik när han framställde sina bilder. Mindre om drivkraften bakom och alltför lite om vad det var för mekanismer som gjorde att Heglands omslag rörde vid folksjälen.

För det gjorde de utan tvivel.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22