NATOAGENTEN

Jul 10th, 2012 | By | Category: 1995-2, 1998-2, 2012-07 juli, Recension

Omslag till NatoagentenAv Anders Jallai
Lind & Co 2012
ISBN 9789174610710, inb, 502 sidor

Nu är det dags för Anders Jallais tredje verklighetsförankrade thriller Natoagenten. Denna gång är det främst Estoniakatastrofen som nagelfars. Jallai har som vanligt många teorier och det är lätt att tro på vad han skriver och säger. Jag är dock inte tillräckligt insatt i affären för att kunna bedöma sanningshalten i hans intrig. Naturligtvis är det i första hand en spänningsroman, om än byggd på många verkliga fakta.

Spänning var ordet, det är bara förnamnet. Jag upplever boken som ett enda långt actionfilmmanus. Jag kan utan problem se en sådan skådespelare som Steven Segal i rollen som hjälten Anton Modin. Modin är f d underrättelseofficer och vi har träffat på honom i de två tidigare böckerna i serien. Han har förlorat sin familj på Estonia, själv var han bland de överlevande. Nu är han besatt av att finna sanningen om olyckan och när han får ett uppdrag från oväntat håll får han chansen att dyka på vraket.

Det är många som vill hindra honom och hans dykkamrater, bl a representanter för Sveriges och Estlands regeringar. Det blir mycket dramatiskt eftersom ingen skyr några medel för att nå sina mål. De trampar bokstavligen över döda kroppar.

Det är action. Det är hårdkokt, jag finner influenser från amerikanska författare i genren. Kvinnor förekommer, men bara i begränsad omfattning, och kanske lite väl ofta som sexualobjekt. Alkoholen flödar, det dricks även om man ska köra bil – bara det inte finns en polis i närheten. Sens moralen är kanske tveksam, men vad gör det när spänningen är på 100 procent topp. Det här en bok om män, för män – om ni förstår vad jag menar. Anders Jallai är en av Sveriges allra bästa på att skapa den här typen av dramatik. Om hans teorier och om böckerna kan man läsa på www.jallai.se

NISSE SCHERMAN

Anders Jallai

Anders Jallai. Foto Jonas Forsberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22