NÄTFÅNGST

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Lin Anderson
Driftnet 2003
Översatt av Ingela Bergdahl
Natur och Kultur 2005

Läraren Lin Anderson skrev före denna debutbok noveller med motiv från Afrika och manus för en tevefilm. Hon kommer från Greenock I Skottland och nu har hon hunnit skriva ytterligare en bok. Den heter Torch och kommer på svenska senare i år. Förlaget Natur och Kultur tror alltså på henne.

Nätfångst handlar om poliser i Skottland, men har inte så många likheter med de miljöer Ian Rankin beskriver, något som kan bero på att Andersons poliser arbetar i Glasgow och inte i Edinburgh. Och i tidens anda är huvudpersonen en rättsmedicinare. Rhona MacLeod kommer in i handlingen när en prostituerad pojke hittas strypt och stympad och åsynen av liket skrämmer henne. Pojken har drag av henne själv – och hon hade en son som hon adopterade bort för 16 år sedan.

En intressant inledning, men sen blir det mer som vanligt. Det visar sig att även i Glasgow med omnejd finns en pedofilring med mäktiga medlemmar. De fiskar efter sina offer på Internet, därav boktiteln.

Det är en väl skriven och bitvis mycket spännande bok – men vid det här laget börjar jag bli lika trött på pedofiler som på seriemördare.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22