NARRSPEGEL

Jul 12th, 2020 | By | Category: 2020-07 juli, Recension

Omslag till NarrspegelAv Björn Hellberg
Lind & Co, 2020
ISBN 9789179032524, inbunden, 327 sidor

Polisen Sten Wall har vi inte hört något från på några år, 2017 var senaste gången. Det är den polis som Björn Hellberg oftast använt i sina deckare. Jag tror att det här är 25:e gången han utreder brott i den fiktiva staden Staden. Man kan hitta många likheter med författarens egen hemstad Laholm, men fördelen med att ha en fiktiv stad är ju att man kan bygga landskapet lite som man vill.

Handlingen cirkulerar mycket kring olika relationer och innehåller en stor mängd passion. Det verkar som om Björn Hellbergs böcker mer och mer har fått det innehållet i takt med författarens egen stigande ålder. Naturligtvis sker här en hel del brott också. Ond bråd död i form av mord, flera stycken.

En smitningsolycka med dödlig utgång utlöser flera våldsamma händelser. Är det bilföraren som försöker göra sig av med eventuella vittnen? Sten Wall får en del att fundera på.

Björn Hellbergs språk är oomtvistat perfekt. Faktum är att det nästan är för perfekt. Han skriver med en stil och finess som är både behaglig och gammaldags. Det kan nästan bli så att språket blir viktigare än berättelsen. Det går också ut över spänningen.

Trots det allvarliga ämnet blir det lite för gemytligt, det känns inte på riktigt. När dessutom intrigen bygger en hel del på tillfälligheter och inte på polisens gedigna arbete närmar sig boken feelgoodgenren.

Men Björn är Björn. Han har sina trogna fans. Dem gör han aldrig besvikna. De kan gotta sig i ännu en Sten Walldeckare i gammal välkänd stil. Man vet vad man får.

NISSE SCHERMAN

Björn Hellberg

Björn Hellberg. Foto Mats Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22