NARRENS ÖDE

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Robin Hobb
Del 3 av 3 i serien Den gyllene mannen
Fool’s Fate 2004
Översatt av Lena Karlin
Natur och Kultur 2005

Den gyllene mannen är en fristående fortsättning på trilogin Berättelsen om Fjärrskådarna. Narrens öde (680 sidor!) är den tredje och avslutande delen där böckerna Narrens uppdrag och Narrens hemlighet ingår. Sex hertigdömen står än en gång på gränsen till krig och prins Trofast tvingas kämpa mot draken Isflamma för att försöka säkerställa freden. Tillsammans med Sonen, mördaren Chade och betjäntpojken Trög reser han till ön Aslevjal för att hitta draken. Det är ett fruset öde land och det verkar omöjligt att något kan leva på en sådan plats.

Jag har alltid tyckt om Robin Hobb alias Megan Lindholm alias Margaret Ogden men den här serien känns som en liten besvikelse nu när jag läst alla delarna. Huvudpersonen tvingas ta till trolleri för att räkna ut vad jag som läsare anat i ett par hundra sidor.

Men det är kanske orättvist. Den som inte läser fantasy lika flitigt har möjligen andra referensramar. I så fall kan Narrens öde kännas storslagen – även om personernas namn kan kännas retfullt barnsliga.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22