NÄRMARE ÄN DU TROR

Mar 10th, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till Närmare än du trorAv Jenny Jacobsson
Bokförlaget Sol, 2018
ISBN 978-91-88611-11-6, 288 sidor

Jag tyckte riktigt bra om Jenny Jacobssons debutroman I dina kvarter som utkom på Ariton Förlag 2014. Då hade jag följt hennes Facebookgrupp där hon försökte samla novellförfattare i ett försök att skriva och få ut en samling. Detta lyckades när hon fick Ordberoende Förlag att satsa på noveller och ge ut flera samlingar under samlingstiteln #Älskanoveller. Den senaste kommer i år. Där har Jacobsson visat sin förmåga att skriva relationsdramatik med en dramaturgi som ligger nära Hollywoods fast med en svensk botten.

Jenny JacobssonNu har hon bytt förläggare. Bokförlaget Sol (ett namn som tydligen kommer från förläggaren Sara Olsson) som startades 2012 och specialiserat sig på feel-good.

I Närmare än du tror berättar författare Jacobsson om 35-åriga Isa, ensamstående och barnlös, något som gjort henne frustrerad i sin längtan efter ättlingar eftersom det inte blev något av med hennes förra kille och nu har åren gått. Hon börjar ragga, mindre i avsikt att finna den stora kärleken som för att bli befruktad.

När hon en dag hittar en post-it lapp under vindrutetorkaren på sin Mini Cooper. På den står bara ett par ord om hur vacker hon är och självklart blir hon smickrad och nyfiken. Sedan ökar spänningen både för Isa och människorna i hennes omgivning mitt i denna, vågar jag kalla det, romantiska komedi med mörka kanter. Varningssignaler ignoreras och det blir efterhand riktigt läskigt mitt i allt det lättsamma.

Jacobsson klarar av att berätta om svåra saker på ett lättillgängligt sätt något hon visar här och i de noveller hon skrivit i hittills femton antologier.

Hon är bosatt tillsammans med make, tre tonårsbarn och två katter i Haninge söder om Stockholm. Hon var nätverksprogrammerare när hon plötsligt slutade med det arbetet för att uppfylla barndomsdrömmen om att bli författare.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22