NÄR TONY OLSSON MÖTTE JANNE JOSEFSSON

Apr 23rd, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till När Tony Olsson mötte Janne JosefssonAv Stig Hansén
Voltaire Publishing Pocket 2011I
SBN 978-91-86515-20-1, 266 sid

Denna reportagebok – för övrigt mycket intressant och väl skriven – är på sätt och vis en flanörskrift, en vandring längs både yttre och inre vägar. Den är författad av drygt halvsekelgamle Stig Hansén som är medarbetare på Göteborgs-Tidningens kulturredaktion.

Musikintresserade har glädje av historien om Iggy Pop som idkade stagediving utan att någon tog emot honom eller om hur Sonya Hederbratt – salig i åminnelse – kände doften av Frank Sinatra – även han möjligen salig – när hon korkade upp en pava whisky av det amerikanska märket Jack Daniels.

Stig HansénKrigsfanatiker får sitt lystmäte i berättelsen om tyska Dresden i nutid och när de allierade under andra världskriget förvandlade staden till en grushög. Kurt Vonnegut gillade den staden fram till bombmattan, och den bildar bakgrund till hans roman Slakthus 5.

Proggikonen Mikael Wiehe figurerar i två reportage. I det ena handlar det mycket om hans fascination av Ernest Hemingway, i det andra om hur han ofta framträder i fängelser och vid ett tillfälle träffar Stureplansmördaren Tommy Zethreaus – som han skrivit en sång om. I ett fängelse intervjuade han Tony Olsson (egentligen Tony Åke Byström) som avtjänar livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999.

Det mesta i boken är intressant och givande.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22