NÄR SKÖNHETEN KOM TILL BRO

Apr 23rd, 2012 | By | Category: 2012-04 apr, Recension

Omslag till När skönheten kom till BroAv Anna Jansson
Norstedts 2012
ISBN 9789113041032, inb, 288 sidor

En av Anna Janssons största förtjänster är att hon skriver deckare som inte är tegelstenstunga, sisådär 300 sidor är perfekt enligt mitt förmenande. Nu är det inte bara det som gör hennes böcker läsvärda. När hon nu kommer med sin trettonde!! bok om gotlandspolisen Maria Wern känns det lite familjärt. Läsarna har lärt känna Maria under lång tid och hon är nästan som en gammal kompis som man önskar all lycka i livet.

Men det är inte alltid hon får så mycket lycka. Hennes liv har under författarskapet blivit mer och mer komplicerat. Och just relationsproblem är Anna Janssons styrka, hon kan som få andra kriminalförfattare fånga upp alla typer av känsloyttringar och beskriva dem med realism och värme.

Under medeltidsveckan i Visby försvinner en ung flicka. En kvinna hittas ihjälslagen på en strand. Finns det några samband. Naturligtvis är det så. Det är ju deckarens privilegium att även med ganska osannolika kopplingar knyta ihop en intrig. Denna gång är pusslet ganska svårt att lösa, jag hade en helt annan kandidat som mördare.

Men när slutkapitlen närmar sig och Maria Wern ensam åker ut i Gotlandsnatten utan mobiltelefon – ja då vet man att hon kommer att träffa mördaren under dramatiska former. Kanske lite väl genomskinligt, men det är ju så vi lärt känna Maria. En ensam cowboy mot bovarna.

Det jag saknar mer och mer i Anna Janssons böcker är hennes humor. Den finns förvisso bitvis här, men i hennes tidiga deckare fick man sig ett par ordenliga flatskratt. Att hon har humor vet alla som har lyssnat på henne. Och kanske är det också dags för en nystart. Måhända en annan huvudperson än Maria Wern, även om man gärna vill veta hur det ska gå för henne.

Fortsättningsvis har Anna Jansson använt Nils Ferlincitat till både titlar och förtexter. Trevligt. Läs mer om henne på www.thriller.nu

NISSE SCHERMAN

Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 110-talet innehåller skeletten av en ung kvinna och en äldre man.

Själva kriminalgåtan handlar om en kvinna som hittas död på en stenig strand. Kring hennes död och hennes liv väver Anna Jansson samman trådarna med det förflutna.

Anna Jansson har ett intresse av det ockulta och av det oväntade parat med ett skickligt researcharbete som får hennes romaner att innehålla fler komponenter än de traditionella kriminalromanerna. Det är inte det övernaturliga som segrar utan den krassa bleka verkligheten i form av mord, död, rädsla och hämnd.

Jag är fascinerad av Anna Janssons berättarkonst. När hon är som bäst är det en njutning att läsa hennes romaner. Men När skönheten kom till Bro är kanske inte hennes allra bästa även om flera av Janssons kvaliteter skymtar då och då.

LENNART HÖGMAN

Anna Jansson

Anna Jansson. Foto Leif Hansen

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22