NÄR RÖTT BLIR SVART

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Qiu Xiaolong
When red is black 2004
Översatt av Jan Verner-Carlsson
Ordfront 2006

Denna andra bok om Shanghai-kommissarien Chen både liknar och är olik den första, En röd hjältinnas död. Utvecklingen i Shanghai går fort, och på gott och ont drabbar det invånarna. Det har blivit öppnare, men när en dissidentförfattare hittas död kommer de politiska påtryckningarna att fallet skall lösas fort, innan det uppmärksammas internationellt. Helst skall det vara självmord eller en olyckshändelse, men annars går det bra med vilken mördare som helst som bara inte har politiska motiv.

Kommissarien har tagit ledigt för att mot god betalning göra en översättning åt ett byggföre tag som vill ha en god engelsk broschyr för att locka investerare. Hans närmaste man får utreda mordet, men kommissarien hjälper ändå till.

Mordet har skett i ett kvarter, ett av många som ännu finns kvar från stadens koloniala förflutna, där de fattigare fortfarande bor ytterst trångbott och där folk håller god kontroll över varandra, även om det inte längre är så som tidigare då kvarterspolisen och kvarterets politiske chef visste allt och höll reda på allt.

Brytningen mellan förr och nu, de gamla kvarteren och den moderna storstaden med både överflöd, armod och synd i västerländsk tappning, med människor som slits mellan hopp om bättre ekonomi och oro för det nya och de som faller utan för den gamla tryggheten är bokens tema och behållning.

En artikel i fjol i Dagens Nyheter om författare som beskriver det moderna Kina påpekade att det är Xiaolong och en annan populärförfattare som bäst fångat vad som sker i vardagens nutida Kina, inte de mer sociologiska och historiska författarna.

Men tro inte att polisromanens elementa är bortglömda: här finns polisens vardagsslit, annorlunda än svenskt, engelskt och amerikanskt polisarbete, men i grunden är rutinerna desamma. Polisernas vardag har också sina familjeproblem och glädjeämnen.

Läs dessutom de båda böckerna om ni gillar kinesisk mat. Tyvärr finns inte recepten med, och det kan vara svårt att hitta alla ingredienser, men här finns tips på hur man bäst kokar nudlar.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22