NÄR REPET BRISTER

Jun 18th, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till När repet bristerAv Belinda Bauer
Snap, 2018
Översättning Nils Larsson
Modernista, 2019
ISBN 978-91-7781-604-1, inbunden, 348 sidor

Belinda Bauer har inga fasta, återkommande huvudpersoner. Men hon är återkommande när Deckarakademin nominerar till årets bästa utländska översättning.

Skulle inte förvåna mig om också denna nomineras. Den har vunnit i Storbritannien, bästa kriminalroman, och nominerats till Man Booker prize.

Här finns ett mord, och poliser som utreder. Men det är långt ifrån en klassisk deckare eller polisroman. Platsen är ett litet samhälle, Tiverton, i Somerset. Mordet skedde 1998. En trebarnsmor, gravid, får motorstopp och lämnar barnen i bilen för att kalla på hjälp, men återkommer inte, och hittas efter ett tag mördad.

Huvudhandlingen sker 2001, då den äldste sonen, Jack, är fjorton och fått bli syskonens ende vuxne sedan fadern klappat ihop och gett sig iväg. Han arbetar hårt för att upprätthålla skenet av att pappa finns i huset och att alla barnen får hemundervisning. Det gäller att hålla socialtjänsten borta.

Jack försörjer familjen på inbrott, och han är skicklig. Hans mål är att hitta den som mördade mamma, där polisen misslyckats totalt.

Jag vill inte berätta mer om handlingen, för då kan jag avslöja för mycket.

Jack är alltså en av huvudpersonerna. En annan viktig är en ung gravid kvinna som ertappar och skrämmer iväg en inbrottstjuv men inte vågar anmäla för att hon tror att hennes överbeskyddande make ska överreagera. Den tredje är ett par poliser, främst en mordutredare som skickats från London efter några misstag, och hans sociala kompetens när det gäller kollegerna lämnar en hel del övrigt att önska.

Det är en utstuderad intrig med många vändningar, och mångfasetterade personporträtt. Handlingen saknar det mesta av vad som kännetecknar den klassiska bladvändaren, men är det ändå. Belinda Bauer är mer intresserad av människor och relationer än av intrig, ändå är hon skicklig i att bygga upp läsarens undring hur detta ska sluta.

LEIF-RUNE STRANDELL

Belinda Bauer

Belinda Bauer. Foto Nicklas Thegerström

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22