NÄR OFFRET TALAR

Aug 26th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till När offret talar

Av Britt-Marie Rönnbäck
Sivart förlag 2008

Författaren har arbetat som chef inom socialtjänsten i Luleå. I sin deckardebut låter hon socialchefen i Luleå mördas utanför stadshuset. Förhoppningsvis är det inte en nyckelroman, även om jag inte tvivlar på att interiörerna från det kommunala livet är verklighetsnära. För det är (inte så det märks i alla fall) en parodi på beslutsfattande och intriger.

Ovanligt nog är det lätt att ganska tidigt, innan utredande poliser närmar sig, inse gåtans lösning, vem och varför mördades socialchefen. Berättelsen följer polisernas arbete, med en rad sidospår som ger nya arbetsuppgifter, och också detta bär sannolikhetens prägel.

Britt-Marie Rönnbäck

Det är en rak berättelse, med några insprängda kortkapitel där mördarens göranden beskrivs, så någon större litterär gestaltning är det inte. Detta behöver alls inte vara fel; i dagarna publicerade en rad yngre författare ett manifest med avsikten att vi ska ha mer berättande romaner (även om de inte tycker att det innebär deckare). Jag tror dock att de önskar något mer fördjupad människoskildring.

Det här är emellertid inte någon dålig debut. Med de kunskaper författaren har från yrkeslivet borde hon ha många berättelser att bygga på, men kanske några tips från skrivarkurser skulle sitta bra. Det skulle vara roligt att höra vad kommunalt engagerade tycker om bokens Luleå.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22