NÄR KLOCKAN SLÅR FEM

Nov 22nd, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till När klockan slår femAv Denise Rudberg
Forum, 2015
ISBN 978-91-37-14461-0, 338 sidor

Denise Rudberg släpper i denna, den femte delen av sin Elegant Crime-serie, åter loss sin utredande hjältinna, den medelålders änkan och åklagarsekreteraren Marinna Jidhoff. I När klockan slår fem drabbas den fina stadsdelen Östermalm i Stockholm av en rad överfallsvåldtäkter som utmynnar i att ett offer mördas. När det visar sig att den kvinnan är dotter till en känd poliskommissarie överlämnas ärendet till Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn, kriminalassistent Augustin Madrid och deras kolleger.

Gärningsmannen uppför sig speciellt. Det verkar som om han först noga väljer sina offer, studerar dem lika noga och när tiden är mogen tar han sig in i deras hem när han är säker på att de sover. Inre spaning för gruppen att inse att det kan finnas kopplingar till en liknande serie våldtäkter som ägde rum i Skåne, närmare bestämt bland studenter i Lund, för tjugo år sedan.

Det dyker upp tecken på att gärningsmannen har kopplingar till stadsdelen men att få folk i Östermalm att börja tala påminner om tystnadskoderna i de amerikanska storstädernas ghetton. Folket i de eleganta salongerna kniper helt enkelt käft. Fast inte alltid. De öppnar munnen för att äta och dricka under måltider som blir gediget beskrivna under kristallkronorna i hus som också får sina förtjänster framhävda. Och ingen tycks ha handlat kläder på postorder trots att alla inte är rika, men har belånad lyxbil för hålla skenet uppe. Det behöver inte betyda att det är dåligt.

Överklassen talar ju inte om politik, pengar och sex så utredarna har svårt att ta sig fram i en utredning som egentligen handlar om makt men på ytan om sex. Många kvinnor på Östermalm är hemmafruar, konservativa och inte värst intresserade av feminism. Men den kyliga artighet poliserna möts av är påfallande.

Rudberg skriver emellanåt riktigt bra och har förmågan att förmedla den spänning som krävs för att föra handlingen vidare. Och det märkt att författaren gillar sin stadsdel.

Poliserna och åklagarsekreteraren jobbar på, ibland i motvind, men all den energi de lägger ner på fallen lönar sig till sist.

Författaren och krönikören Denise Rudberg är född 1971, uppvuxen i Stockholm där hon bor med två barn och sambo, har studerat film och dramaturgi i New York. Hon har skrivit de framgångsrika underhållningsromanerna Väninnan, Storlek 37 och o.s.a. samt böckerna Jenny S, Åse, Matilde och Malin och Henrik. Från hennes penna har dessutom ungdomstrilogierna Tillsammans och Baristas kommit. Hon medverkar regelbundet i SVT:s kulturpanel och våren 2015 deltog hon i SVT:s programserie Deckarna.

BARBRO LINDBORG

Denise Rudberg

Denise Rudberg. Foto Thron Ullberg

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22