NÄR KEJSAREN VAR GUDOMLIG

Aug 11th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till När kejsaren var gudomligAv Julie Otsuka
When the emperor was divine, 2002
Översättning av Ulla Roseen
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN: 978-91-0-013660-4, 167 sidor

Julie Otsukas roman utspelar sig i USA under andra världskriget. Boken tar oss med till staden Barkley i Kalifornien där vi får följa en familj med japanska rötter. Familjen splittras på grund av krigsinterneringsregler och den fullständigt amerikaniserade japanska invandrargruppen får plötsligt finna sig i att bli behandlade som fiender i sitt nya hemland, där dessutom många av dem var födda och uppväxta i Amerika. Modern till två minderåriga barn tvingas att lämna det välskötta huset och den trygga uppväxten för att tillsammans med barnen och andra stora grupper av japaner, sätta sig på tåg mot ovissa slutmål.

Boken är författarinnans första, hon utbildade sig först till konstnär för att 2002 debutera med denna roman. Hon har föredragit att belysa ämnen som speglar hennes egen härkomst och dessutom tar hon gärna upp historiska ämnen om japansk invandring till USA. Boken har belönats med ett flertal priser.

Trots att boken endast innehåller 167 sidor lyckas den målande skildra ett öde som traumatiserade många människor som hade olyckan att vid ett visst tillfälle i historien tillhöra ”fel” folkgrupp. Och detta till stor del skildrat genom ett barns ögon, vilket fördjupar känslan av oförätten i behandlingen.

Inom parantes kan man nämna att det i Sverige under samma period internerades kommunister och ”uppviglande element” som t ex englandsvänner i barackläger. Då det hela sköttes av den svenska armén, var det endast männen som kom att beröras av systemet. Efter kriget hade många av dem svårt att skaffa arbete på grund av att de utmärkt sig på fel sätt under kriget.

När kejsaren var gudomlig är mycket läsvärd och skildrar med ett enkelt språk en brutal och förnedrande verklighet som satt spår hos de drabbade familjerna, under flera generationer.

MIKAEL PAASIKIVI

Julie Otsuka

Julie Otsuka. Foto Robert Bessoir

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22