NÄR JORDEN RÄMNAR

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Reggie Nadelson
Disturbed Earth 2005
Översatt av Ylva Stålmarck
Prisma 2006

När jorden rämnar inleds med att en joggare hittar blodiga barn kläder och skor vid stranden i Brooklyn. Efter detta startar en polisjakt på det försvunna barnet och den som skadat barnet.

Så här långt är det en traditionell polisroman. Huvudpersonen Artie Cohen är invandrad kriminalpolis med rötterna i Sovjetunionen. Artie är också fiskekompis med tolvåriga Billy, son till några vänner. Billys mamma kommer från Sovjetunionen precis som Artie och det visar det sig att Billy inte alls är på den helgutflykt med en klasskamrat som han sagt.

Det är en ovanlig deckare och upplösningen är direkt obehaglig. Spänningen och berättelsen ska speglas via Arties inre kamp. En kamp som kretsar kring misslyckade relationer till kvinnor, osäkerhet kring kollegors och vänners intentioner och en djup oro över vad som hänt med Billy och varför.

Jag måste erkänna att jag inte gillar den här boken. Den är välskriven men jag kommer ingen inpå livet och saknar något för att kunna ta den till mig. Den dynamik som ska skapas genom att vi får följa Artie Cohens inre fungerar inte för mig som läsare. Jag vet inte om jag tycker att porträttet inte är trovärdigt eller om jag helt enkelt tycker att Artie är osympatisk.

LOTTA MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22