NÄR INGEN SER

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Elizabeth George
With No One As Witness 2005
Översatt av Ulla Danielsson
Prisma 2005

George har åstadkommit en mer än 600 sidor lång suverän kriminalroman med seriemördar- och pedofilmotiv och med radarparet Lynley (Lord Thomas) och Barbara Havers i ledande roller. De har återfått sitt samarbete efter att Havers varit suspenderad för att ha skjutit mot en kollega inom kåren. Men hon har degraderats, något som gjort hennes känsla av ensamhet ännu tydligare. Motsarsen är Lynley som ytligt sett lyser av lycka eftersom hans Helen väntar första barnet. Deras samspel och motspel beskrivs ytterst väl av Susan Elizabeth George som inte heller slirar med pennan i beskrivningen av den motbjudande vice polischefen Hillier.

Det visar sig att i London finns en mångmördare som dödar unga pojkar, alla utländska, med rituella metoder och samtidigt får polisen nys om en mystisk pedofilhärva. Samband befaras. Amerikanska George för oss, med geografikunskaper som en londonsk taxichaufför skulle avundas henne, genom den engelska huvudstadens gränder där marknadsstånden trängs till åldrande kyrkogårdar och fina kvarter som börjat förfalla.

Det är många som menar att av alla kvinnliga deckarförfattare är Elizabeth George den allra främsta. Det finns ingen anledning att betvivla det omdömet.

LENA JEPPSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22