NÄR DU LÄSER DETTA

May 19th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till När du läser dettaAv Giles Blunt
The Fields of Grief 2006
Översatt av Jan Järnebrand
Albert Bonniers Förlag 2008

Självmordsbrevet är ett av de kanske mest udda litterära uttryckssätten. Ofta skymtar det fram som en del av handlingen eller det berättartekniska maskineriet i romaner om ond, bråd död. Den kanadensiska författaren Giles Blunt går längre än så. I sin senaste kriminalroman spinner han en stor del av intrigen omkring några självmordsbrev. Men här pekar de mera på en mördare med udda drivkrater än på människor som frivilligt slutar sina liv i förtid.

Handlingen utspelas i en kanadensisk småstad. Där bestämmer sig kriminalkommissarien John Cardinal, som är gift med ett av ”självmordsoffren”, att gå till botten med sin frus död. Hans kollegor stödjer honom så gott de kan, även om de i det längsta tvivlar på att det ligger något i Cardinals misstankar. Istället ägnar de större delen av tiden åt att spåra en pedofil som lokaliserats till trakten. De olika spåren flyter samman medan några överdådigt färgrika höstveckor glider över i tidig gråvinter.

Giles BluntÄmnet är vanskligt, men Blunt lyckas både driva handlingen framåt och fånga en ton av flackande livsvilja hos de självmordsbenägna personer som berättelsen börjar och slutar med. Det något slitna pedofilmotivet får också liv och nerv mitt i den förledande småstadstrevlighet som Blunt målar upp.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22