NÅGON ANNANS SKULD

Oct 31st, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Någon annans skuldAv Sarah Hilary
Someone else’s skin, 2014
Översättning Ulla Danielsson
Minotaur, 2014
ISBN 978-91-85419-96-8, inbunden, 413 sidor

Minotaur har sitt rykte att leva upp till: goda brittiska deckare. Denna debut misskrediterar alls inte förlaget. Möjligen kan jag klaga på den svenska titeln. Visst handlar det mycket om skuld, och vems skuld, men originaltitelns hud, skinn, har en poäng, för det blir en hel del rasproblem inblandat.

Men mest är det våld i nära relationer. Polisen kommer till ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor för att hoppas kunna få en ung invandrarkvinna att vittna mot sin familj för vad de utsatt henne för, bl a hällt klorlösning i hennes ögon så att hon förlorade synen på det ena.
Men när de är där kommer också en man, en make till en av de boende, och hon sticker en kniv i honom. Den ena polisen och kvinnan de skulle förhöra räddar livet på honom, och både han och hans unga hustru förs till sjukhus.

Men hur kunde han komma in? Hur visste han var hustrun fanns? Och tydligen var det han som hade kniven med sig, så hur fick hon tag i den?
Vem är offer och vem är förövare? Självförsvar?

Så försvinner både hustrun från sjukhuset med hjälp av en annan av de boende, och kvinnan de ville ha som vittne försvinner från boendet.

Och polisen som är huvudperson, Marnie Rome, är en framgångsrik kriminalare men har ett eget mörkt bagage, för hennes föräldrar mördades av hennes yngre fosterbror. Påverkas hon i arbetet av detta, vilket hennes chef oroas av.

Många frågor, men de får efterhand svar i boken. Naturligtvis är inget som det först verkar, men det är inga skruvade förklaringar utan tyvärr finns här verklighetsanknytning (författaren hänvisar i slutet till en del facklitteratur).

Det är välskrivet, vi får känna några av personerna väl, och det är stundtals outhärdligt spännande.

Detta är alltså en debut, men författaren arbetar inom bokbranschen. Kanske borde hon strukit på några ställen där det blir upprepningar, men det är en randanmärkning.

LEIF-RUNE STRANDELL

Sarah Hilary

Sarah Hilary. Foto Matthew Andrews

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22