NÅDENS OMKRETS

May 28th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Nådens omkretsAv Jørgen Brekke
Nådens omkrets 2011
Översatt av Per Olaisen
Forum 2012
ISBN 978-91-37-13726-1, 352 sid

Handlingen i Brekkes debutroman Nådens omkrets utspelar sig i flera länder och i flera tidsplan. Det börjar med att vi får följa en ung franciskanermunk som 1528, efter att ha varit borta länge, anländer till den norska hamnstaden Bergen (där det förstås regnar) och där stjäl han ett obehandlat skinn och några sylvassa barberarknivar. Han har ett uppdrag i hemlandet.

Där hoppar vi cirka 500 år framåt i tiden och till den amerikanska kontinenten. På Edgar Allan Poe-museet i Richmond, Virginia hittas ett halshugget och flått manslik. Jag har besökt detta museum och själv varit nära att dö där, dock av tristess. Nå, det var bara en lite skrytsam parentes. Så gott som samtidigt, i Norge igen, hittas en likaledes halshuggen och flådd kvinna i ett valv i Gunnerusbiblioteket i Trondheim. I Richmond får mordutredaren Felicia Stone fallet på sitt bord och mosvarande arbete i Trondheim tilldelas kriminalaren Odd Singsaker och så är historien igång.

Jørgen Brekke har skrivit en drastiskt brutal och makaber historia som han lättar upp – kanske för sig själv mer än för läsaren – genom att hänvisa till tidigare böcker och författare i deckargenren. Mord i bibliotek är inte nytt, alltså måste storyn motiveras. Synd eftersom kommentarerna emellanåt bryter den stämning han jobbat så hårt att skapa.

Och man förundras emellanåt över hur de två kontinenternas utredare kan ta så lättsamt på sitt arbete. Den nyopererade Singsaker går i säng med ett kronvittne första dagen på jobbet – i en situation där staden drabbats av en mördare som inte bara hugger huvudet av sitt offer utan dessutom flår skinnet av det. Man kan bli ”arg skattebetalare” för mindre.

Lite mer gnäll när jag ändå håller på. Boken har kunnat komprimeras utan att handlingen tar skada. Mängder av beskrivningar av hus och gator finns med, tydligen enbart för att göra boken tjockare, för de har just ingen relevans för berättelsens framåtrörelse.

Personbeskrivningen är emellertid i vissa delar alldeles utmärkt, särskilt när det gäller den unge 1500-talsmunken och säkerhetschefen Jon Vatten vid biblioteket i Trondheim. Det här är en debut och i stort sett en mycket godtagbar sådan. Grundbulten – den uråldriga pergamenttexten Johannesboken – är en spännande McGuffin. Brekke skildrar sitt historiska material på ett levande sätt. Han kan bli ännu en stor deckarförfattare från Norge om han får tid att utveckas och slutar tänka på i vilken genre han verkar.

KJELL E. GENBERG

Jörgen Brekke

Jörgen Brekke. Foto Elin Iversen

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22