NÅD OCH STRAFF

Mar 31st, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Av Karl G. Och Lilian Fredriksson
BTJ Förlag 2007

Undertiteln lyder: Religiösa motiv i deckare och thrillers.

Det här är en rejäl lunta på en bra bit över 500 sidor. Författarna garderar sig i förordet på flera sätt.

”…på intet sätt är heltäckande, utan snarast får ses som en exemplifiering. …färre men mer utförligt behandlade exempel, hellre än att hänge oss åt rabblande av titlar. Många kommer därför att sakna just sin favoritförfattare eller sin favoritbok…”

Det är bra att ge en omedelbar information om verkets innehåll och form.

Nåd och straff är en lättläst och trivsam bok att ha på sitt nattygsbord. Med de begränsningar författarna gjort är det här en tilltalande bok för att finna kriminallitteratur med inslag av kristendom, judendom och islam. Läsaren får sammandrag eller utdrag ur flera romaner som behandlar de stora livsfrågorna. Kanske inte på det sätt teologer eller filosofer ägnar sig åt, utan fastmer på ett enkelt, rakt och tillgängligt sätt.

Det finns flera register för den vill vill se Nåd och straff som ett uppslagsverk. Vissa omdömen om författarna ställer jag mig lite frågande till, men det handlar mer om tycke och smak. En hederlig kommentar begåvas Dagmar Lange med. Tydligare än så kan inte hennes författarskap beskrivas.

Läs boken och ni kommer att finna åtskilligt som ni inte varit bekanta med tidigare. Ett stort arbete som lyckats väl.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22