NÄCKROSEN

Aug 4th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Näckrosen

Av Jenny Berthelius
Soleka förlag 2009

Det är många år sedan jag läste något av Jenny Berthelius. Märkligt nog har jag aldrig hört att hon utnämnts till deckardrottning. Något som på senare år vederfarits en mängd mer eller mindre mediokra författare, som kanske skrivit hyfsade deckare. Jenny Berthelius minns jag med stor glädje. Hennes böcker kännetecknades av en säregen mystik. En inre spänning präglade hennes böcker och hon var en av kriminallitteraturens psykologiska och skickliga modelljobbare.

Jenny Berthelius

Nu återkommer hon med sin gamle kommissarie Paul Sanger. En krokimodell hittas knivskuren i en skrubb på en målarskola. Hon ligger i koma medan Sanger försöker lösa mordförsöket. Rose heter krokimodellen och Anna hennes väninna. Eller vem är Anna? Sanger tvingas fara till Medelhavet för att få svar på vissa frågor. Maffian i Malmö är inblandad. Det vi läser är Sangers dagboksanteckningar.

Visst kan hon än – Jenny Berthelius. Samma sorts mystik, samma goda persongestaltning, hon är ju inte för inte även konstnär och samma fina miljöbeskrivning.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22