NÄCKENS DÖTTRAR

Jul 28th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till Näckens döttrarAv Frida Arwen Rosesund
Mörkersdottir Förlag, 2017
ISBN 978-91-7599-069-9, 228 sidor

Denna skräckroman påminner om de viktorianska berättelser vars avsikt var att både skrämmas och väcka till eftertanke och Näckens döttrar är en fristående fortsättning på författarens bok Att de i tid må väckas. Fast här finns också svensk folklore (mycket populärt på sistone) blandat med en dramaturgi som långsamt bygger upp en känsla av obehag. Det är skickligt gjort och fick åtminstone mig att nästan bita på naglarna medan jag vände blad.

Frida Arwen RosesundVera och Mary bor i ett skogstorp med sina föräldrar Johanna och Georg. Det är enligt fadern något konstigt med Mary, en sak som modern protesterar emot trots att det är fler som märker det. Hustruns motstånd ger Georg mardrömmar och sömnsvårigheter och han börjar ta nattliga promenader och under dessa träffar han på Rakel som lider av liknande problem – förutom att hennes mor håller henne undan från folk med motiveringen att hon är för ful för att få visas upp för andra människor. Detta möte blir ödesdigert, åtminstone för Rakel som blir så tagen av Georg att hon börjar göra allt för att få komma i hans närhet.

Så långt är det en plausibel berättelse om en ung, oerfaren flickas häftiga förälskelse men nu börjar Frida Arwen Rosesund vrida skruven ett varv extra. Georgs fru Johanna tar arbete hos kyrkoherde Dalborg i prästgården där mörka krafter ruvar och spöken huserar.

Det är ingen lång bok författaren har åstadkommit, men den är sprängfylld av innehåll. Det mystiska och naturromantiska dominerar men blandas samtidigt med en realism som ger berättelsen starka kontraster.

Frida Arwen Rosesund (född 1977) är ingen duvunge som författare och förläggare (hon driver förlaget Mörkersdottir och imprintet Swedish Zombie). Näckens döttrar är hennes sjätte roman och man kan ana att hennes känsla för natur och oknytt härrör från hennes uppväxt i Dalarna, detta mystikfyllda landskap.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22