MYTOMANEN

Nov 16th, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till MytomanenAv Sofie Sarenbrant
Bookmark, 2020
ISBN 978-91-89007-47-5, inbunden, 414 sidor

Medan skjutningar och sprängningar alltmer präglar kriminaldebatten i Sverige levererar Sofie Sarenbrant en roman om ond bråd död i Brommas dyrare villaområden. På sätt och vis är det kanske tryggt att en av landets ”deckardrottningar” håller fast vid en tradition av mord bakom den övre medelklassens putsade fasader. En dyster likhet med gängkriminaliteten är dock att Mytomanen också kretsar kring våldsamma dödsfall bland pojkar i tonåren.

Det börjar med att Felix Rossi, grundskoleelev och begåvad fotbollsspelare, hittas ihjälslagen invid ett joggingspår en morgon i början av juni. Sarenbrant låter sitt beprövade utredarteam under kriminalinspektören Emma Sköld ta sig an arbetet med att hitta gärningsmannen. Utredningen snirklar sig fram bland lärare och tränare som inger utredarna obehag, inte minst för att några av dem är ensamstående medelålders män med torftig heminredning. En möjlig koppling till ett ungdomsgäng i en annat bostadsområde väcker också polisens intresse, liksom några av Felix klasskamrater.

Ett nytt dödsfall ökar oron bland barn och vuxna, men utredarna i teamet verkar vara så upptagna med sina privatliv att de har svårt att gå till botten med alla spår. En av poliserna bearbetar en tidigare händelse där han sköt ihjäl en kvinna i sitt badrum, en annan har ett dödssjukt barnbarn och en tredje får sitt hem nedbränt sedan han vägrat att förse sin syster med narkotika. Två av männen i teamet tävlar dessutom om Emma Skölds kärlek. Stundtals verkar dödsfallen i Bromma mest vara en förevändning för Sarenbrant att skildra utredarnas relationsproblem.

Så småningom faller bitarna i utredningen ändå på plats och en bråddjup psykologisk problematik öppnar sig som ett schakt mitt i förortsidyllen.

Sofie Sarenbrant väckte mycket uppmärksamhet tidigare i år med ett Sommarprogram i radion där hon berättade om de sexuella övergrepp hon utsattes för under uppväxten. Mytomanen är inte lika berörande. Det är en pålitlig kriminalroman som mera siktar på lättillgänglig underhållning än insikt och eftertanke. Vackert så, men nog kunde Sarenbrant ha låtit de unga tonårspojkar som dödandet kretsar kring få mer utrymme i romanen. Nu kommer de bort lite grann bland de vuxnas bekymmer och nojor.

PÄR ALEXANDERSSON

Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22